Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Do 18 Okt 2018, 16:17

Er zijn 8 resultaten gevonden

Auteur Bericht

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Do 07 Jul 2016, 15:42 

https://s31.postimg.cc/4j05ntdkr/doornenburg_soldaten.jpg
Gezicht geven
In het soldatenmuseum van Fort Pannerden krijgen de soldaten letterlijk een gezicht. In het museum zijn portretfoto’s van de mannen van toen te zien, maar ook hun soldatenkisten, zakboekjes, hangmatten en uniformen. Verder kom je als bezoeker van alles te weten over dagritme en discipline, over slapen, eten en drinken. Maar ook over vermaak en vertier.

'We zijn al jaren op zoek naar verhalen, maar we zijn de laatste jaren vooral bezig om de soldaten een gezicht te geven', laat Haafs weten.

Belangrijke positie
Het gaat om soldaten die vanaf 1871 tot na de Tweede Wereldoorlog gelegerd zijn geweest. Fort Pannerden heeft destijds een belangrijke positie gehad bij de splitsing tussen de rivieren de Rijn en Waal. Wim Haafs: 'Het fort kan gezien worden als de bewaker van de Hollandse Waterlinie toentertijd, die het water nodig had om bepaalde gebieden onder water te kunnen zetten'.

Heeft u nog verhalen over soldaten die op Fort Pannerden gelegerd waren? Of beschikt u over foto’s of materialen die betrekking hebben op de geschiedenis van Fort Pannerden? De werkgroep ‘Oral History’ komt dan graag met u in contact via Gelderland helpt gelderlandhelpt@gld.nl .

omroepgelderland.nl

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 08 Jul 2016, 16:59 

FINEX van blok 16-01
Van de 64 mariniers-in-opleiding hebben niet meer dan 36 vrijdag de felbegeerde donkerblauwe baret uitgereikt gekregen. Dat gebeurde tijdens een slotceremonie op het Schouwburgplein in Rotterdam in het bijzijn van burgemeester Aboutaleb.
"Het behalen van de baret is echt een prestatie", zegt Jelle de Jong, hoofd van de mariniersopleiding. "Het is echt niet voor iedereen weggelegd."

Afgelopen week moesten de mariniers in de dop nog lange afstanden lopen met weinig slaap. "En maar blijven doorgaan. Ik heb ze gisteren nog bezocht en ik zag hele kapotte voeten. Maar toch hadden ze een heel vastberaden blik in de ogen", zegt De Jong.

De week begon bij de Van Ghentkazerne in Rotterdam. "Ze zijn abseilend van de Van Brienenoordbrug gegaan, met landingsvaartuigen richting Heijplaat en ze hebben in Zuid-Nederland een heel avontuur beleefd", legt het opleidingshoofd uit.

"Vandaag kwamen ze vanuit Bleiswijk en hebben ze een mooie route langs de Rotte gelopen, zo het centrum van de stad in."

Op het Schouwburgplein werden de mariniers opgewacht door trotse familie en vrienden. "Ik ben kapot, maar voldaan", zegt een van de kersverse mariniers. "Het was een leuke week!"

"Misschien doe ik een klein biertje van het weekend. Verder ga ik veel slapen en goed uitrusten."

https://s32.postimg.cc/vro6xo6hh/Mariniers_krijgen_baret.jpg
https://s31.postimg.cc/50uw7zbm3/m01.jpg
https://s31.postimg.cc/o22ws38zv/image.jpg
https://s31.postimg.cc/fsict0m6z/image.jpg
https://s31.postimg.cc/yd62sv8yj/image.jpg
https://s31.postimg.cc/y335nf4cb/image.jpg

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 12 Jul 2016, 19:16 

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Do 21 Jul 2016, 20:55 

Dag 3, de Dag van Groesbeek en de Zevenheuvelenweg. Die weg heet nu eenmaal zo omdat een of andere sukkel die niet kan tellen die weg zo heeft genoemd. Er is een mythe omheen gebouwd dat die 7 heuvelen bijna onneembaar zijn. Gezever, zelfs rolstoelers gaan zo omhoog, naar beneden is een ander verhaal voor hen. In elk geval begon de dag gewoon warm, met gelukkig weer een route met veel schaduw. Richting Radboud en dan verder richting Malden waar de Vierdaagse altijd heel beschaafd wordt gevierd. Koffie en fris van het Gemengd Maldens Koor. Geen takkeherrie van speakerboxen zo groot als een plunjekast, maar gewoon een radio aan. Heel fijn, mijn middenrif trilde nog na van de vorige dagen. Dan een mooie wandeling langs de Maas vergezeld van een fris windje van 3 Bft. Mook komt er dan aan waar traditiegetrouw ontzettend veel bejaarden netjes op een rij als fanclub fungeren. Die mensen genoten, dat kon je wel zien. Van Mook ga je in een bijna rechte lijn over de Mooker Hei richting Groesbeek. Bij een van de laatste huizen van het dorp kreeg ik een waterijsje, lekker, lekker. De weg van Mook naar Groesbeek is aardig heuvelachtig maar helemaal in de shadow. Nog even halt en front gemaakt bij de militaire begraafplaats. In Groesbeek even op m'n wandelmaatje zitten wachten en kon zo ontzettend veel militaire detachementen voorbij zien komen. Dan, wonderschoon, ik hoor het karakteristieke geluid van de T&P. Kijk, daar werd even strak gemarcheerd en werd een strak tenue getoond. Mooi, mooi. In Groesbeek kun je niet meer zo spreken van wandelen, het is meer geschuifel. Het is te druk voor het dorp vooral nu de trottoirs in beslag worden genomen door terrasjes vol feestend publiek. In deze drukte besloten de controleurs van de Vierdaagse-organisatie een controle uit te voeren en wel precies bij het defilleerpunt van de militairen. Niet goed en bovendien voorzienbaar dat dat puin wordt voor de militairen. Nou, bij het begin van de Zevenheuvelenweg kregen we allemaal een banaan van de Lidl ons kon niets meer gebeuren. Het was tamelijk tam langs de route. De campers stonden niet hutje mutje, er werd nergens een poging tot BBQ gepleegd, her en der een orkestje maar nergens geluidsoverlast. De crisis is toch allang voorbij. Berg en Dal, we doen de kartografen van het Kadaster een plezier en gaan naar het hoogste punt van Berg en Dal, 95 meter boven NAP. Heuvels noemen ze dat en van daaruit begint de afdaling naar Nijmegen, via de Oude Kleefse Baan en nog wat heel fijn te bewandelen wegen met veel publiek. Dan via een Nijmeegse buurt, Dommerstein geloof ik, altijd mooi versierd en alles in het wit. Nog wat straatjes en je bent bij de Wedren. Evengoed was het een warme dag. Nijmegen 29 graden. Greetz. Snuf.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 23 Jul 2016, 10:47 

Afbeelding

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Ma 01 Aug 2016, 23:15 

Vandaag samen met veel oud collega’s afscheid genomen van Karel Janssen.

Afbeelding[/url]

Afbeelding

Afbeelding

m3 vl2

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Do 18 Aug 2016, 22:27 

Heb ook nog wat onderzoek gedaan. Hij had twee kinderen Michiel en Jan-Maarten. Beiden overleden zover ik heb kunnen vaststellen, dus spoor doodgelopen. Ik zal nog wel eens verder spitten. Marine history is ook niet altijd juist. Btw Hafkamp kan een andere history op de kikker geschiedenis werpen.

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 04 Nov 2017, 15:59 

XMUoBc87cXg

Het Korps Mariniers heeft zaterdagmiddag in het centrum van Rotterdam een opvallend eerbetoon gebracht aan een marinier die in mei 1940 de Rotterdamse bruggen probeerde te beschermen tegen de Duitsers. Tijdens een militaire ceremonie is de as van zwarte duivel Bram Meerman uitgestrooid in de Nieuwe Maas.Meerman was destijds een van de jonge mariniers-in-opleiding die vocht in Rotterdam. De Duitsers gaven de onverzettelijke mariniers met de zwarte jassen de naam zwarte duivels.Meerman overleefde de strijd en overleed op 16 mei 2017. Hij was nog een van de laatste nog levende mariniers die in Rotterdam had gevochten. Zijn familie vroeg om uitstrooiing van de as met medewerking van het korps. Het is voor het eerst dat dit op deze manier is gebeurd.Naast de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers hebben ook de Dutch Marines Rowing Challenge meegedaan. De commandant van de Rotterdamse Van Ghentkazerne hield een toespraak.De eerste voorbereidingen zijn zaterdagochtend al getroffen. De verstrooiing van de as vond plaats tussen 14.00 en 14.30 uur bij de Willemsbrug.Voor familie en genodigden was een ponton geplaatst in de Nieuwe Maas. Het publiek kon de ceremonie volgen vanaf de Maaskade en de Boompjes.

Bram R.I.P vl2
Pagina 1 van 1 [ Er zijn 8 resultaten gevonden ]Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.