Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 20 Nov 2018, 17:15

Er zijn 27 resultaten gevonden

Auteur Bericht

 Forummededeling   Jump to topic

Geplaatst:  

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 10 Okt 2015, 11:52 

moet niet gekker worden.... zonnesteek ?
gr. jip :mrgreen:

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Wo 02 Dec 2015, 22:01 

Op Dinsdagochtend 2 december 1975 vertrekt om 9.33 uur de stoptrein naar Zwolle vanaf station Groningen. Om 9.53 uur vertrekt de trein uit Assen. Ingestapt zijn onder anderen een zevental jongemannen van Zuidmolukse afkomst. Ze hebben grote pakketten bij zich, ingepakt in vrolijk Sinterklaaspapier. De trein vertrekt om 10.03 uur uit Beilen richting Hoogeveen. Een rit van pakweg acht minuten. Maar al na vier minuten, in de weilanden bij het dorpje Wijster komt de trein abrupt tot stilstand. De Zuidmolukse jongemannen blijken terroristen te zijn. Uit de Sinterklaaspakketten komen wapens. De kapers nemen de zestig passagiers en personeel in gijzeling.

Onder de gegijzelden vallen drie doden. Ze worden in koelen bloede vermoord door twee van de kapers. De lijken van de doodgeschoten gegijzelden werden uit de trein gegooid en bleven daar enkele dagen liggen voordat toestemming werd gegeven [door de kapers] om ze weg te halen. (Wikipedia) Hun namen zijn, in alfabetische volgorde: passagier Bert Bierling, machinist Hans Braam en passagier en dienstplichtig soldaat Leo Bulter.

Op zondagmorgen 14 december 1975 geven de kapers zich over. De gijzeling heeft in totaal twaalf lange dagen geduurd. De kapers worden door de arrondissementsrechtbank in Assen berecht en veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Saillant detail is dat kaper Ely Hahury, de meest verschrikkelijke van het stel en direct verantwoordelijk voor de dood van twee van de gegijzelden, in 1978 in de gevangenis door zelfdoding om het leven komt. Onze gedachten en gevoelens zijn bij de 57 ex-gijzelaars, bij de nabestaanden van Bert Bierling, Hans Braam en Leo Bulter, bij de nabestaanden van Ely Hahury en tenslotte bij alle anderen die erdoor te lijden hebben gehad. Wij wensen u veel sterkte toe gedurende de komende weken. Ik kan me voorstellen dat het sommige mensen tegen de borst stuit dat we ook de nabestaanden van Ely Hahury sterkte toewensen. Daarom zal ik dat toelichten. Wanneer je (klein)zoon, broer(tje), oom, neef(je) of (beste) vriend komt te overlijden, dan heb je daar verdriet van. Punt uit; klaar. Dan is het niet relevant wat ie wel al niet uitgevreten heeft. Drie jaar geleden overleed een van mijn broers, ook door zelfdoding. Ik kon helemaal niet met hem overweg. Maar ik had hem zeker wel gegund dat ie een andere manier had gevonden om wat het ook was dat hem dwars zat, uit de weg te helpen. Het zij zo. Van de doden niets dan goeds. Ely en mijn broer besloten het anders te doen en dat was hun goed recht. Ik hoop dat ze hebben gevonden wat ze zochten en dat ze nu in vrede rusten.

Trea van der Velde, ook namens Astrid Tingen en Ria Trip, initiators van het verwerkingsproject ‘de School van Bovensmilde’

http://s11.postimage.org/kp48af2yr/image.jpg

http://s15.postimage.org/mrkfahd0b/image.jpg

http://s13.postimage.org/tg8jjvxev/image.jpg

http://s12.postimage.org/qgkjp3ckt/image.jpg

 Forummededeling   Jump to topic

Geplaatst:  

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Zo 31 Jan 2016, 01:27 

Bij De Punt werd 23 mei 1977 gekaapt door negen Molukse jongeren. Na twintig dagen maakten speciale eenheden van het korps mariniers met geweld een einde aan de treinkaping.

[vimeo]153636860[/vimeo]

 Forummededeling   Jump to topic

Geplaatst:  

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 17 Jun 2016, 16:44 

https://s31.postimg.org/4vsyxi8h7/image.jpg

Nou kom ik elke week een paar keer bij de VBHKAZ, man wat een uitrusting hebben de mannen tegenwoordig, zelf denk ik dat het een beetje overdreven is dit bericht.

Maar goed de foto is uit 1973 de eerste winter in Noorwegen W-Coy gewoon met Dungaree (tropenbroek) Gevechtjas (overjas van de KL)

Als ik nu de uitrusting van tegenwoordig zie, is dit maar een vlut bericht, beetje gejank allemaal. :mrgreen:

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 20 Sep 2016, 16:20 

Het decoratiestelsel is in 2001 gewijzigd. (even googelen op"herinneringsmedaille vredesoperaties") Met ingang van 1 juli 2016 is de naam van de herinneringsmedaille vredesoperaties gewijzigd in herinneringsmedaille internationale missies. Aan deze medailles konden en kunnen gespen worden toegekend, indien de militair aan meerdere missies heeft deelgenomen.
In dit geval hebben de mariniers deel genomen aan een Vessel Protection Detachment (VPD) (bescherming koopvaardijschip) waarvoor een gesp wordt toegekend.

http://s12.postimg.org/j7c5hbay1/Estonia_is_contributing_in_the_fight_against_pir.jpg

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 29 Okt 2016, 21:23 

André over 10 jaar? Dan zijn de vrouwelijke mariniers ook afgetraind. En dan tenue korte broek Garelochhead? Hijg! :mrgreen:

Afbeelding

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 28 Jan 2017, 14:51 

De Bijzondere Bijstands Eenheid is voorbereid wanneer het op 23 mei 1977 opnieuw raak is. Op die maandagochtend komt de intercity naar Groningen met bijna honderd passagiers in Drenthe piepend tot stilstand. De hoop dat de actie deze keer vreedzaam afloopt, wordt snel de bodem in geslagen. Ruim de helft van de gevangenen mag de trein uit. Daarna lopen de onderhandelingen met de negen jonge Molukkers vast. Na krap drie weken is de rek er helemaal uit.

Op 9 juni hebben de mariniers hun bevrijdingsplan tot in de kleinste details geperfectioneerd. Op de luchtmachtbasis voeren ze een generale repetitie uit, compleet met Starfighters die bulderend over de trein scheren om de kapers te desoriënteren. „Dat lawaai was niet normaal”, vertelt de kapitein. „Je raakt compleet verlamd.”

Een dag later wordt duidelijk dat de actie aanstaande is. ’s Avonds krijgen de commandanten van procureur-generaal Van der Feltz te horen dat alle contactpogingen op niets zijn uitgelopen. De terroristen hadden een verklaring laten afgeven: „Of vertrek naar het buitenland of de dood.” Later die avond komt vanuit Den Haag het groene licht. Hoe dat precies ging, dat weet marinier A. niet meer. Hij krijgt het te horen op een briefing van het beleidsteam. Van een speciaal overgekomen Haagse functionaris is absoluut geen sprake. Die is ook zeker niet aanwezig tijdens de briefings voor de manschappen.

„Hoe ik dat zeker weet? Ik heb die bevelsuitgifte gedaan”, reageert kapitein B. gedecideerd. „Er waren 35 man bij. Ik weet precies wie en durf met honderd procent zekerheid te zeggen dat niemand van die groep naar buiten is gegaan en er geen ’buitenstaanders’ aanwezig waren.” Hoe kan het dan dat er jaren later allerlei mariniers andere verhalen vertellen? „Als we iedereen die claimt bij De Punt actief te zijn geweest bij elkaar zetten, kun je een voetbalstadion vullen”, verzuchten de mannen. „Het verhaal over de geheimzinnige Haagse functionaris is een lulverhaal”, vervolgt de kapitein die bij De Punt leiding gaf aan de aanvalseenheden. „Hij zou zowel bij de briefing voor De Punt als die bij de school in Bovensmilde zijn geweest. Dat kan niet. Die bijeenkomsten waren tegelijk, op ruim twintig kilometer van elkaar.”

Commandant A. veegt ook alle beschuldigingen dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten, resoluut van tafel. „Als ik de opdracht had gekregen om te doden, dan had ik gezegd: zoek maar een andere commandant. Hoe had ik dat de mariniers moeten uitleggen? De suggestie is zo walgelijk, de stoom komt weer uit mijn oren. Ik heb drie minuten naar adem moeten happen toen ik dat voor het eerst hoorde. De instructie was: niet vuren op gijzelnemers die zich zichtbaar overgeven. Wie zich duidelijk waarneembaar overgaf, is er dus uitgekomen.”

Wat ze voelden op de vooravond van de actie, weten de drie mannen niet meer precies. Opluchting dat het wachten voorbij is, angst. „Het zal een mix zijn geweest.” Veel geslapen hebben ze niet meer die nacht. „Na de briefing ben ik gaan douchen”, vervolgt de kapitein. „Ik heb me helemaal afgesopt en toen heb ik mijn gezicht gecamoufleerd. Daarna ben ik naar De Punt gegaan.”

Het wachten is op het codewoord ’Mercedes’. Dat valt op 11 juni 1977 rond 4 uur ’s ochtends. Geen beter moment voor een aanval dan de ochtendschemering. Na een benadering onder bescherming van de duisternis zie je in het eerste vale licht wat je doet, terwijl de vijand juist door zijn diepste slaapcyclus gaat. „Militair gezien was het een heel goede actie”, vat de luitenant die ochtend samen.

In een seconde gaat de ochtendstilte over in een pandemonium van knallen en kruitdamp. Precisieschutters schieten hun mitrailleurs leeg. Starfighters scheren bulderend over. Passagiers gillen. Terwijl de trein van een zijde wordt beschoten op de plekken waar de gijzelnemers liggen, rukken de mariniers op vanaf de kop van de trein. Explosieven blazen de portieren uit de treinstellen. Modderkluiten vliegen in de lucht. De kapers komen in actie.

„Ik zag de kiezels bij me wegschieten. Ineens besefte je: we worden beschoten”, vertelt de eenheidscommandant. Onduidelijk is of de kapers zelf schieten of dat het afketsende kogels van de scherpschutters zijn. De commandant klimt door de weggeblazen portieren de trein in tussen de mannen- en de vrouwencoupé. Het eerste wat hij ziet, is het lichaam van de 19-jarige Ansje Monsjou, die de pech had dat ze zich op een plek bevond waar volgens de inlichtingen alleen kapers sliepen. „We hadden zoiets niet verwacht, maar we moesten door naar binnen.”

Kapitein B. vervolgt: „Een van de terroristen liep naar de vrouwencoupé om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. We deden de deur open. Zodra de terrorist ons zag, begon hij te schieten. Ik zag een plukje wol dat uit de mouw sprong van mijn collega. Hij werd door zijn hand geschoten. We gooiden een kleine granaat en de terrorist gaf zich over. Als we een paar seconden later waren geweest, waren alle passagiers dood geweest.”

„Je hebt geen idee”, zegt de aanvalscommandant A, „hoe smal het daar is. De rotzooi, dekens, de duisternis door de kranten tegen de ramen. Gillende mensen, gamellen waar roze vla uit liep, de stank van mensen die drie weken lang tegen hun zin zijn vastgehouden.”

In de chaos vallen acht doden. Twee gevangenen en zes kapers. De kritiek die in 2013 losbarst, spitst zich vooral toe op de dood van de 22-jarige kaper Hansina. Ze lag gewond op de vloer, ongewapend, toen mariniers haar van dichtbij doodschoten. De commandant: „De mariniers kwamen met gevaar voor eigen leven dat gangetje binnen, zien daar iemand die beweegt, die geen gegijzelde is en die daar niet hoort te zijn. Het was niet zeker dat ze echt uitgeschakeld was. In de training is er vaak op gewezen dat terroristen doen alsof, en dan een handgranaat gooien. Het klinkt vervelend, maar aarzeling kan dodelijk zijn. Dus is er gevuurd.”

Er is meer kritiek. Was het wel toegestaan om de voor militair gebruik verboden hollow point-munitie te gebruiken? Deze kogels vouwen in het lichaam open als een bloem en brengen enorme schade toe. „De indruk is gewekt dat het illegale munitie is”, zegt de kapitein. „Maar dat is gewoon niet waar. In dit soort situaties is deze munitie uit operationeel oogpunt het beste. De kogel gaat niet door het lichaam van een kaper heen met het risico dat je andere mensen verwondt. Deze munitie is het meest humaan voor de gegijzelden. Er was speciale toestemming om deze kogels te gebruiken. Juristen hebben het uitgekauwd.”

Van 1977 wordt het in het Haagse restaurant waar de mannen bij elkaar zijn weer 2017. In vier decennia zijn ze veranderd van de onverschrokken staf van een antiterreureenheid, in drie heren op leeftijd. De Punt was een al jaren gesloten boek. „Over antiterreuracties praat je niet’’, zegt de kapitein. ,,Maar ik ben de afgelopen drie jaar door al die onzinverhalen meer met De Punt bezig geweest dan de drie decennia ervoor.’’ Het is de reden dat hij met zijn collega’s eenmalig het woord heeft genomen. Ze willen rechtzetten wat volgens hen krom is. „Voor onze mannen”, verduidelijkt de kapitein. „Zij hebben er recht op dat wij net als toen onze verantwoordelijkheid nemen en voor ze opkomen.”

telegraaf

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Zo 29 Jan 2017, 16:37 

Uréka, dat is de bewuste bottelier die uit z'n nek heeft geluld. Rancune verjaard kennelijk niet. :mrgreen:

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Wo 01 Feb 2017, 11:10 

Ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar één Marinier is die de behoefte heeft om, ongeacht alle beloftes over bescherming of verhulling van z'n identiteit, voor een rechtbank als getuige op te treden. Daarover zijn in het verleden afspraken gemaakt met het openbaar ministerie en die afspraken blijven onveranderd van kracht. Daar is in het verleden, voor zover ik dat begrijp van Molukse zijde dankbaar gebruik van gemaakt. Omdat er geen mariniers als getuige bij het proces na de treinkaping bij Wijster hebben opgetreden, kon moord niet worden bewezen en werden de daders voor doodslag veroordeeld en aanzienlijk lichter gestraft.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 24 Feb 2017, 19:44 

Sergeant van de mariniers Lody Wanders heeft gisteren het erekoord Koninklijke Marine gekregen voor levensreddende handelingen. Wanders greep samen met een collega in toen een man een slagaderlijke bloeding opliep na een val door een raam in het Britse Plymouth.


https://s2.postimg.org/z1su3kh7t/image.png

Wander is gestationeerd bij 30 Commando Brigade Royal Marines, waar het Nederlandse Korps Mariniers nauw mee samenwerkt. Hij was op 1 augustus vorig jaar samen met een collega in Plymouth om een huis te bezichtigingen voor zijn plaatsing. Tijdens het diner die avond vond het incident plaats.

Het slachtoffer viel door een raam van een nabijgelegen pub en liep een slagaderlijke bloeding in zijn bovenarm op. Wanders en zijn collega zagen het gebeuren en ondernamen direct actie. Ze brachten de slagaderlijke bloeding onder controle door het plaatsen van een tourniquet met hun broekriemen en dekten de wond af. Na 20 minuten waren de hulpdiensten ter plaatsen en tot die tijd verzorgden beide militairen het slachtoffer.
Dankzij training en gevechtservaring

In het bijzijn van het slachtoffer kreeg Wanders het erekoord uit handen van de Nederlandse Defensieattaché in het Verenigd Koninkrijk, kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt. “Vanwege hun uitgebreide militaire training en gevechtservaring wisten ze hoe te reageren bij een noodgeval als dit. Zonder sergeant Wanders was het slachtoffer hier wellicht niet geweest.”

Als verrassing waren zijn moeder, vrouw en 1,5 jaar oude zoontje vanuit Nederland overgekomen voor de ceremonie in Plymouth.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 10 Mrt 2017, 22:15 

Oude koeien zijn soms héél veel waard.........als de opzet slaagt. :mrgreen:

Afbeelding
Een moderne vijfkamp koe

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 28 Mrt 2017, 15:00 

Oeiii, volgens mij zijn de apen nu echt zuur. Hedenmiddag in de Tweede-kamer tijdens vragenuurtje aan Minister Hennis, zowel de Manaslu-expeditie als de incidenten (beerput topic) aan de orde n.a.v. de artikelen in de Telegraaf. Het Korps mariniers werd even kamerbreed uitgerold. Ik vond wel dat de Minister de met zand geschuurde bakstafel taktiek toepaste en onbewogen bleef. De bal ligt weer bij CZSK en Korpscommandant.
Ik roep ook een miljoen? Peanuts anno 2017! Het antwoord van de Minister was iets diplomatischer: “Indien de admiraliteitsraad heden een beslissing m.b.t. de expeditie zou moeten nemen, er nu anders beslist zou worden”. Volgens de Minister zal ook worden onderzocht wie de Telegraaf van “master bedroom informatie” voorziet. :mrgreen:

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 27 Mei 2017, 20:26 

Ik zwijg in zeven talen.....
hier een foto van het graf van Generaal Spoor die niet kon verkroppen dat Nederland zijn Soldaten heeft verraden
en de dood verkoos en tussen zijn manschappen begraven wilde worden, in die tijd was Liesbeth nog in de spina van haar vader....
en nu kan ze welke oorlog rustig achter haar desk evalueren, mag ik haar alles een vaginale wijf vernoemen....samen met de Ruggengraatloose Nederlandse Regering.!
Indie-Veteraan
John Bruininga

https://s10.postimg.org/te72y43ad/084.jpg

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 12 Jan 2018, 19:35 

Bij mijn weten krijgen mariniers nooit iets zoals beloofd, mariniers doppen hun eigen boontjes, let maar op het komt helemaal goed met de nieuwe marinierskazerne , ongeacht waar die komt te liggen.
Kortom , niet zo zeuren, gewoon regelen dat het goed komt.
Als het moet ...de landingen gewoon oefenen bij loon op zand, improvise , adapt & overcome. Waar een wil is....... hebben we altijd nog de mariniers .
gr. jip :mrgreen:

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Zo 11 Mrt 2018, 08:26 

HAVELTE - Experts van het Korps Mariniers zijn de militairen van de Havelter brigade te hulp geschoten in Litouwen. Het Oost-Europese land wordt de laatste weken geteisterd door extreem winterweer.

https://s18.postimg.org/p8pnbtoih/jj56.jpg
foto Mindef

Het is zelfs voor Litouwse begrippen extreem koud geweest in de omgeving van Rukla, waar de Nederlandse militaire gelegerd zijn: temperaturen onder de 20 graden onder nul en veel sneeuw. Om de kou het hoofd te kunnen bieden heeft de Nederlandse commandant in Litouwen een team van experts op het gebied van ‘koud-weer optreden’ naar het Oost-Europese land gehaald.

Experts
"Zij weten wat je wel en niet moet doen met dit soort kou", aldus een woordvoerder van Defensie. De mariniers verzorgden aanvullende praktische lessen aan de militairen en adviseerde de commandant over te nemen maatregelen.


De uitrusting van de militairen bleek onvoldoende om de kou het hoofd te kunnen bieden. "Aanvullende uitrusting voor de ingezette Nederlandse militairen in Litouwen is noodzakelijk gebleken", aldus Defensie. Vanuit Nederland is aanvullende uitrusting de militairen gestuurd en ook in Litouwen heeft de eenheid spullen gekocht.

NAVO-missie
Op dit moment verblijven in Litouwen ongeveer 250 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte. De eenheid maakt onderdeel uit van de zogenaamde enhanced Forward Presence, een NAVO-missie om landen in Oost-Europa gerust te stellen. Die landen voelen zich bedreigd na de Russische annexatie van De Krim in Oekraïne. De NAVO besloot daarop extra troepen in het gebied te stationeren.

rtvdrenthe.nl

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Zo 11 Mrt 2018, 13:45 

U bent niet bevoegd om dit forum te lezen.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Do 29 Mrt 2018, 14:44 

KBcLSOQHngU

Met toenemende Russische activiteit in het Noordpoolgebied neemt het belang van de jaarlijkse Arctic Movement Survival Course in Noorwegen sterk toe. Het oefenscenario van de ijskoude wintertraining sloot hier de afgelopen 3 maanden naadloos op aan: optreden tegen Nordvestia, de codenaam voor Rusland. Door de opstelling van president Vladimir Poetin, de laatste jaren, lopen de spanningen weer op. Zo werd vorig jaar tijdens de grootschalige Russische oefening 'Zapad' een offensief tegen de NAVO gesimuleerd.
De arctic training leert al sinds 1971 mariniers te leven, overleven en te verplaatsen in diepvrieskou. De oefening toont de solidariteit met de NAVO-partners.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 10 Apr 2018, 06:57 

U bent niet bevoegd om dit forum te lezen.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Wo 16 Mei 2018, 13:53 

U bent niet bevoegd om dit forum te lezen.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Do 17 Mei 2018, 06:49 

U bent niet bevoegd om dit forum te lezen.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 21 Jul 2018, 08:38 

Begrijp niet dat hij zich druk maakt over de Punt want hij was daar niet, hij was bij de School.

Dit staat in diverse FB groepen

Attentie !!!! Oud en actief dienende Mariniers.
Oproep tot het doen van aangifte.
Voorbeeld zit in de bijlage en deze komt morgen op deze pagina.
Als het lukt als bijlage en anders zet ik de voorbeeld aangifte er “gewoon” op.
Aangifte tegen Mw. Zegveld, de advocaat van de Molukkers in de lopende rechtszaak wegens smaad en laster en aantasting van eer en goede naam van het Korps Mariniers.
Vanaf vandaag, graag delen en verspreiden naar zoveel mogelijk betrokken (oud) Mariniers. (Sociale)-Media – COM etc.etc.

Vanmorgen is het interview, gegeven aan Olof van Joolen van de Telegraaf, geplaatst.
Hierin staan mijn beweegreden om te komen tot een aangifte tegen Mw. Zegveld, de advocaat van de Molukkers in de lopende rechtszaak.
In de aangifte staat niets wat op een of andere manier de rechtszaak kan beïnvloeden.
Alles wat genoemd wordt, komt van uitspraken die Zegveld zelf heeft gedaan.
Er is (achter de schermen) overleg geweest met, bij de rechtszaak nauw betrokken oud Mariniers. Ook van hun is er ondersteuning van dit initiatief. Bewust is i.o. gekozen om de aangifte te doen twee dagen voordat de (voorlopige) uitspraak of tussen vonnis er komt, woensdag 25 juli.

Motivatie van de aangifte:
De brutaliteit van de Molukkers die, willens en wetens, bij de diverse gijzelingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, totaal 8 gijzelaars hebben doodgeschoten (vermoord) alsmede tientallen gijzelaars lichamelijk dan wel psychisch hebben verwond, waarvan een groot aantal zelfs voor het leven, zich nu door mw. Zegveld als slachtoffer profileren is stuitend.
Er zijn in totaal 306 onschuldige burgers, waarvan 121 kinderen, gegijzeld bij de 5 gijzelingen in de jaren zeventig.
En dan te zeggen dat zij (de daders) slachtoffer zijn, omdat de meest elementaire regels van de rechtsstaat zijn geschonden, wanneer er op last van de regering ingegrepen wordt, is ronduit onbegrijpelijk, schokkend, schofferend en schandalig.

Dat dit vragen en onbegrip oproept, pijnlijk is voor de ex gegijzelden, schofferend naar de nabestaanden van de doodgeschoten gijzelaars bij de diverse gijzelingen is duidelijk.

Ook voor ons als betrokken Mariniers ingezet bij de diverse gijzelingen in de jaren ’70 is dit de omgekeerde wereld.

Het mag en het kan. Zo zit onze rechtsstaat en rechtsspraak in elkaar.
Maar dit gaat tegen alle gevoel van rechtvaardigheid in.
Het is zeer onredelijk, onrechtvaardig en moreel gezien diep triest.
En gaat maar door we zijn inmiddels 40 jaar verder!!

We kunnen wat terug doen met dezelfde middelen namelijk, ook aangifte doen.
Om te komen tot een goed onderbouwde aangifte heb ik op 15 juni een oproep geplaatst om zoekwerk te doen van uitspraken van (tussen) vonnissen van de rechtbank.
Evenzo uitspraken die Zegveld heeft gedaan in de media, voor het opstellen van de aangifte.
Met de hulp van enkele oud collega’s heeft Erik Beemsterboer mijn aangifte “vertaald” naar een juridisch onderbouwde aangifte.

De voorbeeld aangifte zit in de bijlage, deze kan je kan uitprinten en een afspraak maken op het politie bureau in jou woonplaats om aangifte te doen, je zegt dan “deze verklaring wens ik te voegen in de aangifte”.
Iedere actief dienende en oud Marinier kan aangifte doen.
Iedereen die zich betrokken voelt en het schandalig vindt dat deze slepende rechtszaak, waarin wij als Mariniers worden weggezet door Zegveld als een doodseskader van de toenmalige regering, kan dan de voorbeeld aangifte gebruiken om aangifte te doen wegens smaad en laster en aantasting van eer en goede naam van het Korps Mariniers tegen mw. Zegveld als advocaat van de Molukse gijzelnemers.
Het zou fantastisch zijn wanneer er meerdere aangiftes zouden komen om de druk op het openbaar ministerie op te voeren om ook wat met de aangiftes te doen.

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking vind het ronduit schandalig dat de Molukkers zich in hun slachtofferrol plaatsten, onbegrijpelijk en onverteerbaar dat ze ook een platform krijgen. Zie de vele ingezonden brieven in de dagbladen wanneer er weer aandacht aan besteed wordt.

Deze hele procesgang gaat geen winnaars krijgen.
Hier zijn alleen maar verliezers, wat de uitspraak ook zal zijn.
Maar er is wel een grens die we kunnen trekken.

Dit is de kans om, binnen de mogelijkheden die we hebben, niet meer lijdzaam alle beschuldigingen over ons heen laten komen maar met de rechtsmiddelen die (ook) ons ter beschikking staan juridisch terug te slaan.

Doen we het nu niet, dan later ook niet meer klagen.

Maandag ochtend vertel ik live op NPO 1 Spraakmakers 09.30 – 11.30 uur over de aangifte.
Die middag om 13.30 uur is mijn aangifte op het Politiebureau Doelwater in Rotterdam.

Doe mee en doe ook aangifte !!

Is getekend,
Oud Marinier Jannes de Jong

https://s8.postimg.cc/kqz5ky2h1/image.jpg

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Wo 25 Jul 2018, 10:12 

De Nederlandse Staat is niet aansprakelijk voor de dood van Molukse treinkapers bij De Punt in 1977. Volgens de rechter hebben de mariniers die een einde moesten maken aan de treinkaping bij De Punt niet de instructie gekregen dat zij de treinkapers moesten doden. Nabestaanden hebben onvoldoende bewijs geleverd voor deze "heimelijke instructie", zei de rechtbank vandaag in een eindvonnis.

Volgens de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja werden zij van dichtbij doodgeschoten terwijl ze al zwaargewond en uitgeschakeld waren. Maar volgens de rechter is daar onvoldoende bewijs voor.

Dat de mariniers dachten dat geweld geboden was, is achteraf bezien onjuist, aldus de rechtbank, maar hun keuze was wel 'oprecht' en daardoor 'verschoonbaar'. De rechter wijst erop dat de mariniers moesten handelen 'in the heat of the moment' en in een uiterst dreigende context.
Geweld

De nabestaanden van twee Molukse treinkapers daagden de Nederlandse Staat eind 2015 voor de rechter. Volgens hen is de Staat verantwoordelijk voor de dood van de kapers, die in 1977 een trein bezetten bij De Punt in Drenthe. Na drie weken onderhandelen besloot de regering om met geweld een einde te maken aan de treinkaping. Daarbij werden zes van de negen Molukkers doodgeschoten door militairen.

Volgens nabestaanden was dat ook de bedoeling; ze denken dat de regering, onder leiding van toenmalig premier Den Uyl en minister van Justitie Van Agt, opdracht heeft gegeven om de kapers te doden.
Tussenvonnis

De nabestaanden hadden gehoopt dat de rechtbank vandaag een tussenvonnis zou uitspreken, zodat er nog meer getuigen gehoord konden worden. Vorige week zei bijvoorbeeld oud-premier Van Agt nog dat hij graag wil getuigen in de zaak, als hij daarvoor zou worden opgeroepen. Hij noemde het toen verbijsterend dat mensen denken dat hij het bevel zou hebben gegeven om de kapers te doden. Maar volgens de rechtbank is er geen aanleiding om nieuwe getuigen te horen.

nos.nl
Pagina 1 van 2 [ Er zijn 27 resultaten gevonden ]Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.