Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 19 Jun 2018, 20:19

Er zijn 861 resultaten gevonden

Auteur Bericht

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 11 Dec 2012, 16:08 

http://s11.postimage.org/gh495wyv7/top_left.jpg

De opleiding bestaat uit volgende delen:

- de militaire basis opleiding te Leopoldsburg
- de basis Commando opleiding te Wartet (Marche Les Dames, boven)
- het A-Brevet Commando te Marche Les Dames (Commando-Kamp)
- het A-Brevet Parachutist te Schaffen
- evaluatieperiode in de eenheid


Dit is een wekelijks dagboek van Xedod, een lid van de Website http://www.paracommando.com

Week 1

Dinsdag zijn we eraan begonnen. Buiten wat pompen viel er niet veel te doen want de kamers moesten nog verdeeld worden en de administratie in orde gebracht...

Woensdag hebben we cross 8km gedaan, wat theorie over bivak etc.
Daarna enkele hindernissen gezien bij de piste, techniek is zeer belangrijk!

Woensdag moesten we dus 'savonds in administratieve bivak gaan naast de blokken. Om 10.45 verzameling full ops: Berghaus (rugzak) + chestwebbing + wapen. Nadat ze controle gedaan hadden van het gewicht, als je berghaus te weinig woog mocht je een munitiekist of een mijn (drill=oefenmijn) meesleuren, een beetje in voorligsteun liggen full ops en dan vertrekken voor de follow me.

Nu, de follow me gebeurt in enkele colonne en het is de bedoeling dat je de chef volgt zonder gaten te laten in volstrekte stilte! Dit gebeurt aan een hoog tempo en je weet niet wanneer het eindigt. Het is omhoog, omlaag, omhoog, omlaag, omhoog, door de beek, paadjes met stenen en keien,... fysiek afmattend maw.

Donderdag kregen we terug hindernissenpiste en koordenpiste. Dan in de avond vertrokken we in kleine groepjes op kaartleesoefening met berghaus.

De vrijdag hadden we roadwork (lopen met combat boots) 5km, hindernissenpiste.

Dit is een algemeen zicht op deze week. Er is veel meer gebeurt natuurlijk maar kan ook niet alles vertellen. Je bent constant bezig, heb je eventjes tijd; dan maak je dat je berghaus gefit is, je webbing klaar, je wapen proper, je boots in orde, de kamers in orde, de gang, ... constant bezig maw!

Alle verplaatstingen gebeuren in looppas. Enkel in peloton kan je je al zingend verplaatsen, dan hoef je niet te lopen.

Woensdagnacht heb ik een drie kwartier geslapen, donderdagnacht 2 uur. Velen hebben last van de voeten.

Reeds 12 personen hebben de opleiding verlaten.
Hopelijk is deze informatie nuttig voor jullie.

Ik aanschouw dit niet als een opleiding, maar eerder als een levensstijl; een mentaliteit om U tegen te zeggen!


Week 2

Maandag begon met een uitgebreide les taktisch en clandestien bivak. Daarna voerden we de theorie uit in de praktijk. Vooral clandestien werd benadrukt; omdat we vanaf nu (week3) altijd clandestien gaan werken... Bij clandestien heb je geen tent maar gebruik je een poncho om je te beschermen tegen regen.
Het opstellen van die poncho is dus redelijk belangrijk omdat je die snel moet kunnen plaatsen maar voornamelijk zeer snel moet kunnen afbreken voor een escape. Bij een escape moet je in een minuut klaar staan om te vertrekken.
Voor diegenen die niet weten wat een escape is:
2 mogelijkheden:
de vijand komt te dichtbij en OP's hebben ze opgemerkt : stille escape (in alle stilte je klaarmaken om te vertrekken)
de vijand valt je bivak aan : roepen en tieren en op alles schieten dat recht staat! Want normaalgezien moeten je collega's op de grond liggen! en dan escapen ofcourse

Nu, da's kort uitgelegd, der komt natuurlijk wat meer bij te kijken...

Daarna hadden we cross 8km aan een iets hoger tempo. Hindernissenpiste en koordenpiste...

Dinsdag hadden we in de voormiddag: zwemmen en hindernissenpiste, in de namiddag een statische STALK.
Dit wil zeggen dat we volledig gecamoufleerd, inclusief ghili. ons moesten verstoppen in een bepaalde sector. We moesten kunnen zien zonder gezien te worden. De rest van het peloton zoekt je eerst op met het blote oog, daarna met de verrekijkers. Indien ze je nog niet vonden; deed de LT een teken en dan moesten wij kunnen zeggen wat het was. Dus ZIEN ZONDER GEZIEN TE WORDEN. Niet altijd even gemakkelijk; maar wel veel van geleerd!
Hierna hadden we nog koordenpiste.

Woensdag begon natuurlijk met een kleine parade ter nagedachtenis van de paracommando's die 10 jaar geleden stierven, maar ook voor al diegenen die stierven na WOII. De vlag werd halfstok gehangen. Daarna hadden we eerst roadwork 8km en daarna de individuele vorderingen; de soorten vorderingen & drills. Het was nogal zwaar aan het gieten, met alle gevolgen ervan. In de namiddag les over de SchildWacht met alles erop en eraan + voorbereiding voor de oefening te Marche en Famenne de dag nadien.

Donderdag reden we dus naar Marche en Famenne om daar de volledige voormiddag een volledige STALK oefening te doen, met infiltratie en exfiltratie. Niet altijd even gemakkelijk! Je wordt gedropt in een bos, van daaruit moet je naar een bosrand dat uitkomt op een open vlakte met hier en daar wat lage struikbegroeiing. Ons objectief stond een 100 meter verder in die openvlakte. Natuurlijk stond de rest van het peloton ons weer te begluren in de dekkingen met hun steiners en moesten wij onopgemerkt infiltreren + zien zonder gezien te worden + exfiltreren.
't was redelijk koud (wind en regen) ivm vorige week (sunshine! :-)).

Omstreeks 13.30 vertrokken we full ops naar onze bivakzone; anderhalf uur aan een hels tempo stappen!! Daar aangekomen kregen we eerst nog eens een fikse hagelbui op ons bakkes. Vlug tentjes opzetten en onze schootsstellingen maken, in de modder. We hadden al nietmeer gegeten sinds deze morgen dus sommigen begonnen last te krijgen. Maar omstreeks 17.30 kregen we te horen dat we een half uur!! kregen om warm te eten en te drinken. Iedereen vlug die one-in-one opengooien en koken.

Na het eten kregen we terug les over SchildWacht met alle mogelijke scenarios. Om 21.00h moest iedereen buiten verzameld staan full ops exclusief tent en helm. De chefs komen nog eens waarschuwen dat enkel de HELM en TENT op de bivak aanwezig mag zijn! De helft van het peloton loopt terug omdat ze nog ander materiaal lieten liggen, grumble. De chefs waren toen al wat 'geergerd'. Daarna kreeg je NOG een LAATSTE kans om alleen je tent en je HELM te laten liggen... weer 2 man die wegloopt naar de bivak om nog iets te halen. Toen die terugwaren bleek dat er nog materiaal lag; dus simpel: iedereen terug verzameling binnen 5 minuten met TENT en HELM in de rugzak.

'k Versta feitelijk niet wat er nu ZO moeilijk aan is om een simpel bevel op te volgen.

Tegen 21.50 vertrokken we op kaartleesoefening. Ondertussen stonden we wel reeds 50 minuten met die rugzak op onze bult, door de schuld van enkele wieten en. Een goei kaartleesoefening omdat veel van de kaart niet klopt met het terrein (wegen!). Dus veel azimut schieten en afstand bepalen, da's het enigste dat correct is. Wel moeilijk terrein; veel beken waar we door / over moesten, moeras; constant kijken waar je je voeten plaatst. Uw voet in een put zetten die halve meter dieper is, maar die je totaal niet ziet bij nacht, met als gevolg dat je valt, met als gevolg dat je weeral zeiknat was.

Om 2 uur waren we terug op de bivak. Vlug nog iets warm eten en drinken, patrouille lopen of schildwacht of van piket zijn om daarna toch nog een goed anderhalf uur te slapen.

Om 6 uur moest iedereen op stelling liggen, wat voor sommigen weeral niet lukte. Dus bleven we liggen tot 6.45h, in de modder. Daarna wassen + bivak verlaten (met volledige sweep,...) tegen 08.00h. Op de terugreis je wapen beginnen te kuisen.

In MLD verder doen met onderhoud bewapening, uitrusting en het manneken; sjah; geen tijd voor.

Deze week zijn er terug enkele afgevallen, op het terrein zijn we effectief nog met ongeveer 30. een stuk of 8 zijn vrij van poten en oren of ziek thuis...Week 3

Maandag was een feestdag (2e paasdag) Dinsdagmorgen zijn we gaan klimmen op de rotsen, rappel, via ladder omhoog,...
In de namiddag hebben we per ploeg (2 personen) ROV (reactie onder vuur) geoefend. Hoe reageer je wanneer je onder vuur valt tijdens een vordering?
2 mogelijkheden:

Indien de vijand kortbij is: erop en erover
Indien de vijand verder weg is of uw opdracht in gevaar zou brengen...: terugtrekken

Het laatste uur kregen we koordenpiste.

Woensdag hadden we hindernissenpiste en koordenpiste. Ook onze eerste speedmars van 6km300 stond op het programma. Met zo'n weer is dat wel zweten .
Speedmars is met volledige gevechtskledij lopen + wapen + chestwebbing. Wanneer het omhoog gaat wordt er gemarcheerd, voor de rest lopen in peloton en in kadans.

In de namiddag een heuse les IAD (Immediate Action Drill), het vroegere CQB (Close Quarter Battle).
Dit houdt in hoe je reageert wanneer je onder vuur valt "contact" in sectieverband. Contact voor, links, rechts en eventueel contact achter (dan ben je slecht bezig). Want een contact achter betekent 'meestal' dat je in een hinderlaag loopt.

Daarna kregen we nog wat les over de Goggles en de lunos (nightvision apparatuur).

Donderdag reden we richting marche-en-famenne om onze eerste clandestiene bivak uit te voeren... maar we werden 'enkele' kilometers verder gedropt om zo een infiltratie in marche-en-famenne uit te voeren. Na de infiltratie deden we installatie van de bivak (allround met poncho's en OP's) & class 1 (eten) & verzorging van de voeten... wat later kregen we een escape en iedereen moest een volledige depackage doen van de berghaus en chestwebbing en vest...
Indien je zaken meehad die niet mochten (zoals sigaretten, snoep, ...) kreeg je een cadeau: mijn van 9 kilo of munitiekist om in je rugzak te proppen.

Daarna voerden we IAD uit per sectie. Na wat oefenen begon iedereen die drill wel redelijk goed onder de knie te krijgen!

Om 20h vertrokken we in kleine groepjes van 3 of 4 man op dropping.
Vrijdagmorgen escape en vertrek richting marche-les-dames.
Indien je iets vergat tijdens de escape (bv. poncho) moest je voor marche-les-dames uit de bus stappen en te voet naar marche-les-dames verdergaan.

Eenmaal aangekomen in marche-les-dames terug onderhoud bewapening, uitrusting, kamers, droogzaal, ...

Volgende week hebben we 3 dagen oefening te leopoldsburg, met MAG en MINIMI.


Week 4

Maandag kregen we het eerste uur drill. Hierna hindernissenpiste en les over het "nemen van hindernissen". Hoe overschrijden we kruispunten/hindernissen... Het komt erop neer dat er een constante beveiliging MOET zijn.
In de namiddag hadden we het nemen van hindernissen in praktijk met 3 scenarios:

-overgang van bos naar open vlakte
-het nemen van grote kruispunten
-het nemen van kleine kruispunten

Daarna kregen we les over de MINIMI en de MAG. De dag werd afgesloten met de koordenpiste.

Dinsdagmorgen gingen we zwemmen, daarna een controle van onze aid-memoire. De aid-memoire is een klein notitieboekje waar je allerlei gegevens enzo kan inschrijven om dan eventueel op het terrein of later in de eenheid... nog eens op te frissen (een geheugensteun dus).

We kregen een les over de RECCE. Een recce patrouille is een verkenningspatrouille met als doel zoveel mogelijk info over een objectief/terrein... te weten te komen.
Bv. Vijand bestaat ongeveer uit 1 peloton, ingang beveiligd met .50, om het kwartier patrouilles met fnc en minimi, vijand niet allert, 3 MAN voertuigen ter hoogte van ... dus alle info verzamelen.

Een recce patrouille bestaat ongeveer uit een man of 6. Deze zijn ingedeeld in 3 ploegen:

-Waarnemingsploeg: ploeg die effectief het objectief gaat waarnemen
-Steunploeg: ploeg die de waarnemingsploeg steunt(beschermt) tijdens hun actie
-opwachtingsploeg: ploeg die op het dispertiepunt(splitsingspunt) van de ploegen blijft wachten en beveiligen.

We kregen een demo van een zandbak. Een zandbak is een weergave van het terrein vanaf uw standplaats tem het objectief. Dit wordt op de grond gemaakt met zoveel mogelijk natuurlijk materiaal (takken, stenen,...). Op de briefing doet men dan een dopen der punten, RV's, volgweg, ...

We kregen ook een korte les over het ophalen van een DUMP. Een dump kan vanalles bevatten: voedsel, water, munitie, ... en bevindt zich op een bepaald coordinaat ingegraven door een partizaan. Aan ons om een kleine patrouille naar ginder te sturen om de boel op te halen.

Dit alles werd gevolgd door een cross van 10km om daarna ons materiaal te fitten voor de komende oefening te Leopoldsburg.

Woensdagmorgen vertrokken we dus richting Leopoldsburg waar we eerst enkele uren verschillende scenarios van een sectieaanval geoefend hebben. Daarna deed een sectie een demo van een recce patrouille zodat iedereen wist hoe het nu precies in zijn werk ging. Hierna een infiltratie naar onze bivakzone om ons daar voor te bereiden op de komende recce patrouilles deze nacht. De dump werd ook afgehaald (voedsel en water) voor de volgende dag. De 3 recce patrouilles vielen onder vuur tijdens hun volgweg en moesten hierdoor de volgweg aanpassen. Eenmaal aan het objectief aangekomen zoveel mogelijk informatie te weten komen want de volgende nacht zouden we een pelotonsaanval op een van de objectieven uitvoeren.

Na een korte nachtrust werden bij dageraad de Observatieposten uitgezet maar onze bivak werd gevonden door de vijand en moesten we dus escapen naar de RV. Tijdens de escape was er een klein beetje water meegenomen maar de rantsoenen waren we kwijt. Geen eten dus. Vanuit het RVpunt exfiltreerden we naar de schietstanden. Op de schietstanden dede we eerste een zerotage van het wapen. Dit wil zeggen dat we enkele schoten lossen op hetzelfde punt zodat men het wapen kan corrigeren aan ons oog.
Daarna deden we een sectieaanval. Het was voor iedereen de eerste keer dat men een aanval deed met scherp. Veiligheid is dus zeer belangrijk want je kan een collega raken! Daarna vertrokken we naar een andere stand om daar in defensief te gaan en alle schijven die tevoorschijn kwamen neer te knallen.
Tegen 1700hr was alles gedaan en infiltreerden we naar een bivakzone. Daar aangekomen werd een zandbak gemaakt van het objectief dat we zouden aanvallen. Ondertussen werd ook een dump afgehaald (ons eten dat we kwijt waren door de escape die morgen).

Om 2100hr vertrokken we richting ons objectief in deze volgorde: antenne ploeg, commandant, beveiligers van de commandant (tevens kopelement van de aanvalsploeg), aanvalsploeg (fnc & minimi), steunploeg (MAG ploegen) en afgesloten door de beveiligingsploeg.

Een paar honderd meter voor het objectief werd op het dispertiepunt (scheidingspunt der ploegen) een dump gedaan van de rugzakken en vertrokken de verschillende ploegen naar hun respectievelijke plaatsen in alle stilte!!! Eenmaal iedereen op positie was en klaar was, begon de steunploeg vollop hun MAGs het objectief van de linkerflank te vlammen. Daarna viel de aanvalsploeg het objectief aan, nog altijd gesteund door de steunploeg. Natuurlijk stoppen de MAGs met vuren wanneer de aanvalsploegen te dicht bij hun vuur komen!! Eenmaal het objectief volledig vernietigd: MAG en Antenneploeg terugtrekken, de aanvalsploeg voert een steun en beweging uit. Dit wil zeggen dat ik gewoon dekking geef door waar te nemen in mijn sector en mijn buddy achteruit gaat en die geeft dan dekking and so on. Terug aangekomen aan het dispertiepunt een tell-off gedaan om zeker te zijn dat iedereen terug mee is en dan full ops zo snel mogelijk maken dat we weg zijn!
Het leuke zand in Leopoldsburg maakt het vorderen er alleen maar lastiger op . Toen we aankwamen bij onze partizaan nam die ons mee om veiliger oorden op te zoeken. Na de hele tijd aan een stevig tempo gemarcheerd te hebben vielen we rond 0215hr onder vuur en moesten we naar ons laatste RV terugtrekken. Daar aangekomen kregen we per sectie een schets te zien van waar we naartoe moesten (bivak).

Om 0555hr is mijn sectie aangekomen. Andere tshirt aantrekken, eventueel iets eten/drinken. Daarna controle van genummerd materiaal: zijn alle lopen (2e loop minimi en mag) mee, lunos, verrekijkers, handhelds,...

Rond een uur of 0800hr stapten we de bus op en deden onderhoud van de bewapening. In MLD aangekomen verdere onderhoud bewapening, lunos, verrekijkers, handhelds, kamers, eigen materiaal en vertrek om 16.30hr.

Donderdagnacht was een nacht die we niet snel zullen vergeten. Persoonlijk was het de eerste keer dat ik mijn grenzen moest verleggen. Stappen, stappen, stappen en blijven stappen. Je bent moe, niet gegeten, weinig water, rugzak begint door te wegen, bewapening (vooral MAGs) wegen door...

Achteraf bekeken wel een toffe ervaring, iets wat weinig mensen meemaken denk ik! Paracommando spirit all the way!!


Week 5

Maandag begon met de hindernissenpiste gevolgd door een les sectieaanval. In de namiddag les over RAID & ZONE CONTROL. De dag werd afgesloten met roadwork 10km... 't was warm :-)

Dinsdagmorgen initiatie amfibie. Uitleg over de veiligheid, opstellen van de zodiacs,... om daarna te water te gaan en een uur te roeien op de maas. In de namiddag terug koordenpiste en hindernissenpiste. Het laatste uur werd les over de partizaan gegeven.

Woensdagmorgen kregen we de risicopiste over de rotsen langs de maas. Dus ladder, apenbrug,...
In de namiddag cross 14km aan een snel tempo. Hierna een briefing over de komende oefening en koordenpiste.

Donderdagmorgen vertrokken we dus richting marche-en-famenne. Na een 3 uur durende infiltratie, installeerden we een klein clandestien bivak. Hierna werden verschillende patrouilles uitgestuurd: 2 recce patrouilles, 1 dump patrouille en 1 dead letter box patrouille. Daarna werd een zandbak + detailzandbak gemaakt van het objectief waar de raid zal plaatsvinden. Omstreeks 9.45h vertrokken we richting het objectief om deze met totale verrassing aan te vallen en te vernietigen. Daarna een exfiltratie tot 01.30h gevolgd door een kaartleesoefening tot 07.00h.
Dus we hebben veel gekapt

Daarna terug onderhoud bewapening,...

Fysiek gezien was dit een zware week.
We zijn inderdaad nog met een stuk of 29 effectief.

Week 6

Na de parade deden we de koordenpiste met chrono. De meesten hun tijd was goed en dus onder de 2:30 min. Hierna kregen we nogmaals theorie over de sectieaanval, gevolgd door praktijk.

In de namiddag kregen we theorie over de offensieve aanval gevolgd door les survi. Survi gaat over leven te velde. Hoe gaan we leven, wat gaan we doen...
Na de les survi sloten we de dag af met cross 16km; het parcour van de speedmars.

Dinsdagmorgen begon met zwemmen. Hierbij zwommen we met kledij: hemdvest + broek en moesten we ook onze kledij uitdoen in het water, verder de lengte zwemmen en daarna terug kledij aandoen in het water.
Na het zwemmen hadden we hindernissenpiste gevolgd door theorieles Explosieven. Wat gebruiken we van explosieven, hoe steken we die aan, welke bedrading gebruiken we, ...
Daarna kregen we terug les survi; hoe maken we een schuilplaats met behulp van onze parachute...
Op het einde van de dag was het voorbereiding voor de komende oefening.

Woensdag vertrokken we dus naar Marche-en-famenne om er eerst sectieaanval te oefenen aansluitend met een kaartleesoefening. De dag nadien was het VEC (leven te velde; survi).
We moesten onze rugzak droppen en mochten niks van eten meehebben.
Daarna onze schuilplaats maken met de parachutes, kruisvuur maken, deflector (om vuur te weerkaatsen), ... daarna kregen we te zien hoe we een kip moesten doden en klaarmaken. De kip wordt eerst enkele keren rondgedraaid om zo het bloed naar het hoofd te brengen + de kip beseft dan niks meer. Dan wordt de kop onder de hiel gehaald en zo weggetrokken. De kop is er onmiddellijk van. Het vel en de pluimen worden in 1 keer meegetrokken (gevild). Alles uithalen... en KOKEN (niet bakken!).

Een paar uur later toonden ze hoe we een vis (forel) moesten doden: vingers achter de kiewen en kop overtrekken.
Dan mochten we elk een forel nemen en deze klaarmaken. Mijn persoonlijke mening is dat een vis niet veel maagvulling geeft.

Tegen de avond mochten we de kippen klaarmaken. Daarna wat rusten en om 01H het vertrek voor een helse mars aan een zeer stevig tempo. De eerste 14km werd gedaan in 1h45min (met rugzak).

De vrijdag was het onderhoud materiaal...


Week 7

Maandag begon met zwemmen: zwemmen met kledij, zwemmen met wapen & botinnen en wat oefenen.
Daarna kregen we onze eerste les over mandragen zonder chestwebbing & wapen. Hoe neem je de persoon op de rug...
Hierna een les over explo. Hoe leggen we een compassement (circuit) en steken we deze aan. Waar moeten we op letten, veiligheid, ...

In de namiddag theorieles over de hinderlaag en verdere herhaling over de geziene theorie. De dag werd afgesloten met speedmars 10km.

Dinsdag kregen we onze theoretische testen van Transmissie, Taktiek, Explo & Kaartlezen. In de namiddag was het voorbereiding + briefing over de RAID van Marche-Les-Dames. We zouden deze nacht een raid uitvoeren in Marche-les-dames met een vernietigingselement (explo) en een searchelement (zoeken achter documenten, kaarten,...). Voor de rest van de dag was het rustig je materiaal fitten en zorgen dat je uw commandomateriaal meehad (stoeltje, acht, ...) want na de raid was er een rappel.
Om 9.30 werden we een paar kilometer van het objectief gedropt om zo naar het dispertiepunt te infiltreren. Eens alle ploegen in plaats waren en klaar waren voor de raid konden we erop los gaan. Alles verliep vlot. De rappel duurde veel te lang (omdat we met te veel waren) & hierdoor werd de exfiltratie na de rappel beeindigd omdat het te lang zou duren... :-(

Na het onderhoud van de bewapening woensdagmorgen konden we nog bewapening & explo oefenen. In de namiddag herhaling transmissie gevolgd door examen praktijk taktiek.

Donderdagmorgen hadden we de eerste 2 uren koordenpisten en hindernissenpiste met chrono. Hierna startten de praktrijktesten bewapening. In de namiddag praktijktesten transmissie & explo.

Vrijdagmorgen eerst test gevechtszwemmen: 100 meter zwemmen met kledij (hemdvest + broek) + wapen + botinnen.
Daarna mandragen met chestwebbing & wapen gevolgd door koorden & hindernissenpiste.
In de namiddag nog eens prettig vertoeven met het wieden van onkruid... ;-)
hopelijk onze laatste vrijdagnamiddag boven te marche-les-dames want nu hebben we een week verlof (gelukzakken dat we zijn!) en de maandag erna onze gevechtstesten:
-mandragen (200m in 100sec)
-koordenpiste in 2:30min
-hindernissenpiste in 4:30min
-speedmars 16km in 02:00h

Wees gerust, je wordt hiervoor klaargestoomd zodat je zeker slaagt in de testen.Bron : http://www.paracommando.com

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Wo 03 Feb 2016, 00:06 

Een oorlog die geen oorlog genoemd mocht worden: de politionele acties in Indonesië. Het was een vier jaar durende strijd waarin duizenden Nederlandse soldaten omkwamen en die eindigde met de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. En Nederlandse soldaten maakten hun eigen filmbeelden.

153971273

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Ma 21 Mrt 2016, 18:45 

De final exercise (finex) van de mariniersopleiding is vandaag gestart met een afdaling van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Na een kort scenario op het Eiland van Brienenoord werden de mariniers-in-opleiding met een landingsvaartuig verplaatst richting Heijplaat. Na de amfibische landing volgde een social patrol richting een zgn 'stronghold'. Vandaaruit vinden er deze dag diverse verkenningspatrouilles en gevechtspatrouilles plaats. Vannacht wordt er op Heijplaat een raid uitgevoerd waarna de aspirant mariniers met landingsvaartuigen vertrekken richting Noord-Brabant voor het vervolg van de finex. Er zullen deze week naast uitdagende scenario's ook de nodige kilometers met volle bepakking te voet worden afgelegd Op vrijdag wacht hen de ultieme beloning. Dan zullen zij, mits 'geslaagd', op de Rotterdamse Van Ghentkazerne de gevechtspet mogen vervangen door de mariniersbaret.

http://s24.postimg.cc/61uuhbmnp/image.jpg
http://s11.postimg.cc/tnvad5spv/image.jpg
http://s8.postimg.cc/xs2siitz9/image.jpg
http://s22.postimg.cc/d3gz2dgr5/image.jpg

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: John B
Geplaatst: Do 24 Mrt 2016, 13:58 

Kaart gestuurd naar John 83 jaar a1dh


Afbeelding

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Ma 09 Mei 2016, 10:34 

Snuf knalt tegen het dek
http://s32.postimg.cc/f2xf5kudh/image.jpg
http://s32.postimg.cc/3vadweked/image.jpg

Groepsfoto
Bij deze sprong zou Verbunt een standup maken hetgeen resulteerde in een verstuikte enkel.
Foto's gemaakt door Kees Zevenbergen.

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Dolf Swenker
Geplaatst: Wo 11 Mei 2016, 17:16 

Peter Gerrits

Vandaag Dolf Swenker o.l.v. Zijn vrouw en de afd. Walenburg naar Anersfoort gereden naar de dierentuin. Helaas kan Dolf zich het niet meer herinneren. Heeft wel genoten zei hij. Hij bedankte me nog voor het rijden. Dat dus nog wel. Geweldig om dit nog te mogen doen.

http://s32.postimg.cc/l53c40xph/image.jpg

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Zo 15 Mei 2016, 12:39 

Deze kaart verstuurd namens MARINIERS ZIEKENBOEG - LIEF & LEED

Afbeelding

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Zo 12 Jun 2016, 09:17 

Afbeelding

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 21 Jun 2016, 17:23 

http://s33.postimg.org/907ov90i7/image.jpg
08/07 12:00 uur
Jonge aspirant-mariniers komen na afloop van de loodzware Final Exercise (FINEX) aan op het Schouwburgplein. Na deze laatste beproeving mogen zij de felbegeerde mariniersbaret dragen en kunnen zij zich officieel ‘marinier’ noemen. Ook de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Vloot- en Roadshow Koninklijke Marine zijn erbij.
http://www.defensie.nl

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Re: John B
Geplaatst: Do 23 Jun 2016, 01:47 

Meegedaan op:
23/06/2016 01:26
Stemmen: 3 (positie 9)
https://app.je/entry/43920
[b]Stem op mij......!!
[/b]Van Deta-boy tot Marinier.

Van Burger tot Marinier……In Manokwari moet ik me melden in het Marinierskamp bij de Officier van Administratie (meneer Balljui). Daar kregen we de reis opdracht om per Catalina naar Biak af te reizen. De Cat was volgeladen met groenten en fruit uit Manokwari. Tijdens de reis zag ik de stuur kabels zo voor mijn neus heen en weer gaan, en wat was het koud onderweg.Op Boroekoe aangekomen gingen we per DAF truck naar het kamp, op de base onder aan de ridge. De eerste dag al “Baris Tempeh”, achter elkaar lopen naar de kapper, naar de foerier, naar alle kantoren, dan naar de ziekenboeg. Ademhalen, geklop op je lichaam, gebukt gaan staan en dokter, hij “kijk achterin”. Tegen mij zegt hij: “Goed Voor aardbeien”, daarna bloed afnemen en door naar de “hersenentest”. De dokter laat veel platen zien met inkt afdrukken die seksistisch uitzagen en wij zeggen met een stalen gezicht; “een vlinder”, “een boot”. Eén keer bijna verkeerd gezegd en hij vraagt opnieuw. “Multiple choice” raden, als niet A, als niet B, wat is het dan? Als je slim bent, dan zeg je C. Maar sommigen “nambeng” (eigenwijs) en zeggen B. Tegelijk “eruit”, afgekeurd. Grote namen, als Beeldsnijder van de Comptabiliteitsschool en HBS, allemaal naar huis gestuurd. Dus wij, de anderen, lachen dom en zeggen: “Onze school, HS School, afkorting van Hollandse Chinese school. “OK”, zegt de Sergeant (vroeger kon hij zelf niet meekomen op de lagere school, maar is nu wel SERGEANT). Hij vraagt mij: “Wat zijn de twee gelukkigste jaren in je leven?” ..... Mijn antwoord: “In de tweede klas, Sergeant”. En toen kon ik de helm opzetten en de Dungarees met leggings aandoen. Hiervoor echter moesten we eerst in burgerpak voor het commandements gebouw aantreden. Eén voor één werd de naam afgeroepen en ik weet nog dat ongeveer 1500 uur Nieuw-Guinea tijd, ik mijn handtekening zette (27 jaar later zette ik weer een handtekening, maar dan voor mijn ontslag) voor de tijdsduur van 6 jaar. Kon daarna weer naar buiten en moest wachten op de volgende die in de gelederen aanschoof. Kolonel Honig kwam er aan en hij had een paar ogen, die dwars door je heen keken. Voelde tenminste in mijn achterhoofd “kejoetketjoet”. Hij vroeg aan mij wie ik was en ik antwoordde: "Bruininga, meneer” en zo ging hij het rijtje langs tot dat hij bij Hannes MacMootry kwam. Deze sprong in de houding en zei: “Marinier 3, MacMootry, Kolonel".Nou kregen we direct niks anders dan piepjes..... te horen. “Jullie zijn piep, piep, piep....., vergeet dat piep, piep, piep..... niet, er is er maar één piep, piep, piep....., die weet wat hij heeft gedaan, piep, piep, piep....., kwam als burger in het gebouw en kwam er als piep, piep, piep..... Marinier uit piep, piep, piep.....piep. Nou we hebben het geweten en in de barak hebben we daarna de planken onder het matras van MacMootry weggehaald. Piep, piep, piep..... piep, maar deze Hannes MacMootry was een Marinier in hart en nieren. Loyaal naar boven, maar vooral ook naar beneden. Later auteur van het boek "In dienst bij het Korps Mariniers” (27,50 Euro bij de boekhandel.........Wij worden echte Mariniers.... denken wij..!!
John Bruininga

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 01 Jul 2016, 13:31 

https://s31.postimg.cc/5fjiow9gr/img_4874.jpg
Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel heeft vandaag 175 migranten afgezet op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het merendeel werd van een overbeladen rubberboot gehaald die bijna geen brandstof meer had.

Een RHIB-motorboot van de Van Amstel neemt de rubberboot met migranten op sleeptouw naar het fregat.
De Van Amstel kreeg gistermiddag een noodoproep van het vaartuig op 15 mijl uit de kust van Libië. Deze bleek zwaar overbeladen met 142 migranten. Onder hen 6 kinderen en 21 vrouwen, 4 van hen zwanger. Nadat de migranten aan boord waren genomen, volgde direct weer een opdracht. Het fregat moest 33 migranten overnemen. Die waren gister door een bootje van de non-gouvermentele organisatie Sea Watch opgepikt.

Het is de 4e reddingsactie van Zr. Ms. Van Amstel in 14 dagen. Het multipurposefregat heeft nu 733 mensen gered en er 33 overgenomen van een andere eenheid.

Frontex
Het Europese agentschap Frontex ondersteunt lidstaten bij de bewaking van de gezamenlijke buitengrenzen. Wel blijft grensbeheer een primaire verantwoordelijkheid van de lidstaten. De organisatie coördineert daarvoor gezamenlijke operaties op het land, op zee en in de lucht. Nederland draagt aan Frontex bij met border security teams, marineschepen, kustwachtvliegtuigen, marechausseepersoneel en experts.

defensie.nl

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 01 Jul 2016, 17:29 

Anne Marijke Podt moet nu niet denken dat ik ineens D66 ga stemmen. Maar een blonde schone in de pisbak ben ik wel sensitief voor. :mrgreen

Afbeelding

Groet Jo

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 02 Jul 2016, 18:47 

Onderwerp: Marcel Koopmans
Kan melden dat Marcel het ziekenhuis heeft verlaten en weer thuis is, Marcel geeft zelf aan dat hij een beetje versteld staat om dat het zo goed gaat.
Natuurijk heeft hij nog wat tijd nodig om bij te trekken, maar het is een positief bericht.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 05 Jul 2016, 15:11 

Volgens Dick R. was de 80 van de Langstraat een gezellige Kennedymars, maar we moesten die in Someren ook eens doen, want die was nog gezelliger. Afgelopen weekend dus 80 kilometer lopen rondklossen in Someren en omgeving. Drie minuten voor het startschot, 22.00 uur, brak er een tropische regenbui los. Meer dan 1800 deelnemers probeerden tegelijkertijd hun regenkleding aan te trekken. Hilarisch, vooral als je je rugzak niet af doet. Na het startschot dus geen stofwolk maar een mistwolk veroorzaakt door de talloze snelwandelaars die er met 9 a 10 kilometer per uur tussenuit peerden. Vervolgens liepen we tot zonsopkomst in het donker met hier en daar wat publiek wat kennelijk van de drank af was. Wat een tamme bedoening. Er waren 12 verzorgingsposten ingepland, maar de eerste post waar je fatsoenlijk kon gaan zitten lag op 40 kilometer. Niet zo gunstig. Er waren aardedonkere landbouwwegen die ik niet echt veilig vond. Na zonskomst had je wat variatie in de route maar nauwelijks publiek. De beloofde tientallen dweilorkestjes waren waarschijnlijk verdwaald. Op het 60 kilometerpunt kwamen de lopers van de halve Kennedymars op onze route, 1000 lopers extra op een fietspad. Beetje druk. Na de 60 kilometer kreeg je elke 5 kilometer een joekel van een bord te zien met de afstand. Heel motiverend. Bij het naderen van de finish kwamen we enkele goede orkestjes tegen die ook aan verzoeknummers deden. Naar de finish, medaille plus oorkonde plus een flesje drinken. 80 kilometer is 80 kilometer maar ik vond de 80 van de Langstraat in Waalwijk toch gezelliger als Someren. :mrgreen: Greetz. Snuf.

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Jaap Baan
Geplaatst: Di 05 Jul 2016, 15:15 

Afbeelding

Afbeelding

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Re: Rinus
Geplaatst: Di 05 Jul 2016, 17:15 

Onderwerp: Henk Kuper

https://s32.postimg.cc/yrxjtscs5/henk.jpg

Beste Henk en familie bedankt voor de kaart die wij mochten ontvangen.
Zelf ben ik vandaag ook naar het ziekenhuis geweest naar de neuroloog heb zo af en toe toch nog wat probleempjes, aanstaande vrijdag een hersenscan maken en de week er op een EMG, zo af en toe plokt het lichaam uit. Maar maak je geen zorgen het is gewoon even controleren of er geen veranderingen zijn opgetreden.
Henk bedankt man ook namens Marjan, wat betreft Wiljo tja soms hebben wij gewoon kloten dagen, bedankt voor de steun.
Groet Rinus m3 vl2

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Do 07 Jul 2016, 21:57 

Ik ga toch maar gewoon 4 dagen wandelen. :cool: Greetz. Snuf.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Za 09 Jul 2016, 20:39 

Afbeelding

Barbarabeach 1971
Links Snuf midden Roel van R rechts Hielke Schrale (R.I.P.)Afbeelding

Barbarabeach 1971
Kapitein Ruigrok maant Snuf de kapper eens te bezoeken.

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Re: John B
Geplaatst: Ma 11 Jul 2016, 11:20 

Heb hier een berichtje van mijn Collega waar ik bijzonder trots op mag zijn:

Afzender: H.Macmootry - dinsdag, 14 juni 2016 om 23:04

John,Bedankt ik heb het gevonden en gelezen, mocht er weer een of ander "oelewapper" langs komen, dan stuur je ze maar door ik ben absoluut niet benauwd om over alle onderwerpen in jouwSITE van gedachten te wisselen met welke deskundige dan ook! Alles wat in jouw SITE staat zijn gebeurtenissen die daadwerkelijkhebben plaatsgevonden beschreven in een prettige verhaal trant voor Mariniers door een Marinier, in elk geval door een absolute insider, die zeker weet waarover hij het heeft en de gebeurtenis-sen aan de lijve heeft ervaren. Het is Korps geschiedenis, door jou verteld John vanuit een trotse en verbeten overtuiging! Ik bekijk jouw SITE dan ook altijd met bewondering en respect, ik ben trots John dan jij mij jouw vriend wilt noemen. In 1956 kwamen wij samen bij het Korps Mariniers, Indische Jongens in één opleidingseenheid, wij reageerden als jonge honden,lichtzinnig, wij voelden ons altijd direct uitgedaagd en kloppartij zagen wij als puur avontuur. Jij was al Veteraan John, jij had al deelgenomen aan acties in het voormalig Nederlands Oost Indië jij had de "Orde en Vrede kruis" op je borst en de meesten van ons - vooral ik - keken naar je op en luisterden naar je, jij kende dus klappen van de zweep in de militaire dienst. Wanneer jij ons toen niet "afremde" en in het gareel trok hadden velen van ons hun carrière bij het Korps Mariniers zeker nooit voleindigd. Er wordt daar nooit meer over gesproken, maar het is wel in onze harten gegrift, John wij zijn Mariniers wij vergeten niets ............ !Met gevoelens van genegenheid en respect, Hannes.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Ma 11 Jul 2016, 19:30 

[url=https://postimg.cc/image/hycal2mkn/] https://s31.postimg.cc/y9cehdz2j/image.jpg
foto AFP

EINDHOVEN - Het vliegtuig met aan boord de lichamen van de twee militairen die vorige week omkwamen in Mali is maandagavond aangekomen in Eindhoven. Voor de overleden militairen werd een ceremonie gehouden. Eerder op de dag was er ook een plechtigheid in Mali.

De 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld kwamen woensdag om het leven tijdens een oefening met een mortier. Het ongeluk met een draagbare 60 mm-mortier gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao.

Het ongeval wordt onderzocht door de marechaussee, onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). De onderzoekers zijn nu in Mali, zei een woordvoerster van Defensie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer en secretaris-generaal Wim Geerts woonden de ceremonie bij.
Ceremonie Gao
Eerder vandaag namen in kamp Castor in Gao de Minusma-militairen afscheid van de omgekomen mannen. Dat meldt het ministerie van Defensie. Militairen van de Special Operations Land Task Group haalden hun twee verongelukte collega’s op in het veldhospitaal. Ze droegen hen naar twee voertuigen en begeleidden ze naar de vliegstrip. Daar vormden zo’n 950 Nederlandse, Duitse, Deense en Tjechische militairen een erehaag.

Na het signaal Taptoe werden de kisten met de lichamen een C-130 Hercules ingedragen, voorafgegaan door een doedelzakspeler. Het toestel bracht hen naar Bamako. Ook daar vond een ceremonie plaats. Daarna werden de stoffelijke overschotten de KDC-10 ingedragen en naar Nederland gevlogen.

Korporaal Roggeveld en sergeant der 1eklasse Hoving, allebei afkomstig van 13 Luchtmobiele Brigade uit Assen, kwamen vorige week om het leven in de buurt van Kidal tijdens een schietoefening met 60mm-mortieren. Een collega van hen raakte zwaargewond.

bron telegraaf

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Re: John B
Geplaatst: Ma 11 Jul 2016, 19:51 

Niet te danken,Graag gedaan..!!
Afbeelding

PS. Ga effe uit de lucht om een beetje lucht te krijgen.

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Di 12 Jul 2016, 09:16 

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

 Forummededeling   Jump to topic

Geplaatst:  

 Jump to forum   Jump to topic

 Titel: Re: Piet Roos
Geplaatst: Do 14 Jul 2016, 17:18 

Afbeelding

Deze kaart verstuurd naar Piet. m3 vl2

 Jump to forum   Jump to topic

Geplaatst: Vr 15 Jul 2016, 12:32 

Ja, een aha-erlebnis of eye-opener, kan je wel zeggen. Overigens ben ik over het praktisch gebruik van Mrad nog niet uitgelezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de praktijk nooit gebruik van Mrad heb gemaakt, ook niet bij het corrigeren van een richtkijker, want privé maakte ik voor de jacht en wedstrijden gebruik van een Sauer-200, kal. 7X64 met Zeiss richtkijker 3-12 X 56.

Martien, ik heb er geen flauw idee van of deze materie nog bruikbaar is voor het M4 vizier. Ik ben toevallig ook nog mortierist , incl. waarnemer/rekenaar opleiding. Gedurende 34 jaar heb ik nooit iets met mortieren gedaan, ofschoon een job bij een FOO-party (120 mm) leuk zou zijn geweest. Alleen thuis riep ik wel eens tegen m'n meisje: “ In stelling”. :mrgreen:

Volgende vraag komt er asap aan.

Groet Jo
Pagina 1 van 35 [ Er zijn 861 resultaten gevonden ]Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.