Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 27 Mei 2018, 21:45Reageren op dit onderwerp  [ 6 berichten ] 
 Mariniers trekken beerput open 

Het spijt ons,

De overige 5 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2240
Has thanked: 884 times
Been thanked: 1684 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Mariniers trekken beerput open
Het Korps Mariniers wordt geteisterd door affaires. Gesjoemel met huisvestingsvergoedingen en een topmarinier die verdachte is in een oplichtingszaak zijn volgens ingewijden nog maar het topje van de ijsberg. De schandalen reiken ook veel verder dan de gisteren bekend geworden omstreden expeditie naar Nepal. Bij het korps lijkt iets structureel mis en volgens betrokkenen verandert dit niet omdat wangedrag meestal zonder gevolgen blijft.


De wintertraining in Noorwegen laat de marineleiding graag zien aan de buitenwereld. Mariniers in sneeuwholen, langlaufend over besneeuwde vlaktes en schietoefeningen in de ijzige kou. Het is een ideaalbeeld voor de camera’s. Als die weg zijn, gebeuren er dingen die een stuk minder positief afstralen op het imago.


„Er wordt in de longroom (officierenverblijf, red.) flink gefeest”, vertelt een hoge marinier over de afterparty van de wintertraining 2015. „Een majoor loopt met zijn geslachtsdeel uit zijn broek. Bij terugkomst wordt hij overgeplaatst. Hij wordt een van de machtigste functionarissen bij het korps. In zijn nieuwe rol is hij vaak voorzitter van de Hoor- en adviescommissie (HAC). Deze legt ook straffen op. Veel onderofficieren en officieren die zich daar moeten verantwoorden, spreken er schande van dat juist hij deze functie heeft gekregen.”

Volgens een woordvoerder van de marine is de majoor in Noorwegen een alcoholverbod opgelegd. Niet vanwege onzedelijk gedrag. Daarvan weet de marineleiding niks. „Aan de majoor is een alcoholverbod opgelegd omdat hij als oudst aanwezige niet heeft ingegrepen toen manschappen tijdens het feest in de longroom aanwezig waren”, legt de woordvoerder uit. „Zijn functie past in zijn reguliere loopbaanpad en was reeds eerder afgesproken.”


Dezelfde oefening is onder mariniers berucht omdat een vrouwelijke militaire arts naar huis werd gestuurd. De vrouw had volgens de marine relaties met twee collega’s. Van één bleek ze zwanger. Daarom moest ze naar huis. „De vrouwelijke dokter is door zeker drie mannen op het feest ’gebruikt’”, stelt een hoge marinier de officiële lezing bij. „Bij terugkomst bleek ze zwanger en is zij overgeplaatst. Het is geen goed verhaal voor een korps waar sinds kort vrouwen welkom zijn.”

Door een ogenschijnlijk kleine affaire ging begin dit jaar de deksel van de doofpot. Op Aruba werd sergeant-majoor Richard van der H. door de Koninklijke Marechaussee (KMar) aangehouden. De marinier was verantwoordelijk voor huisvesting van collega’s. Hij zou van makelaars in ruil voor huurcontracten commissie hebben gekregen.

Kort erop kwam naar buiten dat een voormalig topmarinier, de plaatsvervangend commandant van antiterreureenheid DSI, collega’s en oud-dienstmakkers voor tienduizenden euro’s zou hebben opgelicht. Hij moet zich daarvoor in mei bij de rechter verantwoorden.

Dat zulke dingen gebeuren, zorgt binnen het korps niet eens meer echt voor verbazing. Het oprekken en overtreden van regels is onderdeel van de marinierscultuur. Voldoende mariniers ergeren zich eraan. Maar vrijwel niemand hangt de vuile was buiten.

Na Aruba meldden zich desondanks korpsleden bij De Telegraaf. Ze verbreken het collectieve zwijgen omdat ze vinden dat de kernwaarden van de eenheid – verbondenheid, kracht en toewijding – met voeten worden getreden. Ze geven een uniek inkijkje in de allesbehalve glanzende achterkant van hun korps op voorwaarde van strikte anonimiteit. Er is volgens hen sprake van een cultuur waarbij normafwijkend gedrag meestal onbestraft blijft en zich daarom blijft herhalen.

Zo ging het ook nadat duidelijk werd dat de werkplaatschef op Sint-Maarten er onder diensttijd een eigen bedrijf op nahield. Hij had toestemming om een paar uurtjes per week voor zichzelf te klussen. Dat werd een halve werkweek. Zijn taak leed eronder. Voor een oefening waren er niet genoeg vrachtwagens en boten omdat ze niet op tijd konden worden gerepareerd. Tegelijkertijd bood dezelfde marinier, zo blijkt uit correspondentie in bezit van deze krant, een bootverhuurder aan onderhoud van scheepsmotoren op zich te nemen. Het bedrijf trok aan de bel bij zijn baas. Hij kaartte het aan, maar gevolgen bleven uit. De werkplaatsbaas kreeg zelfs promotie.

De marinewoordvoerder zegt ondanks de op papier gezette verwijten van niks te weten. „Het is bekend dat hij extra sleutelde om bij te verdienen. Dat is niet verboden”, zegt de woordvoerder van de marine. „De leiding wil niet aan dit soort problemen. Er is angst voor beroepsprocedures en slechte publiciteit. Dus stranden pogingen om dit soort gasten aan te pakken meestal”, reageert een hoge officier daarop.

In veel verhalen is drank de oorzaak van de ellende. Zo ook bij de kerels die begin mei 2015 terugkomen van de oefening Joint Warrior. Hun commandant stelt voor de overtocht van Newcastle naar IJmuiden een ’2-can rule’ (letterlijk: twee blikjes-regel): de mannen mogen maximaal twee bier. Het blijkt niet te handhaven. Mariniers worden ladderzat en misdragen zich.

Een marinier eindigt na nachtelijk wc-bezoek in zijn onderbroek in een hut vol schoolkinderen. Volgens de marechaussee valt hij daar in slaap. In allerijl moeten er nieuwe chauffeurs voor de legervoertuigen worden geregeld, want de KMar adviseert de oorspronkelijke bestuurders vanwege hun promillage niet te rijden. De marine wil alleen bevestigen dat twee man een straf hebben gekregen voor overtreding van de 2-can rule.

Bij De Telegraaf komen veel meer verhalen binnen. Een marinier kwam afgelopen zomer zo dronken terug op de kazerne in Doorn dat hij van driehoog uit een raam viel. Hij brak zo’n beetje alles. Het is nog maar de vraag of hij ooit weer inzetbaar zal zijn. Het Doornse manschappenverblijf is op dat moment net gerenoveerd. Reden voor een feestje. Het gaat er in de bar zo ruig aan toe dat er volgens ingewijden voor tien mille aan schade wordt veroorzaakt. „Hiervan is aangifte gedaan bij de marechaussee. Het onderzoek heeft geen verdachte opgeleverd. De mariniers hebben zelf de schade de volgende dag hersteld”, aldus de marinewoordvoerder, die ook de val uit het raam bevestigt.

’Zaken hebben gewoon tijd nodig’
De vraag die de incidenten bij het Korps Mariniers oproepen, is hoe in een strikt hiërarchische organisatie mensen zich kunnen misdragen en ermee wegkomen. Een uitgelekte speech van de marinierscommandant op Aruba maakt daarover veel duidelijk.Commandant Timon van Dishoeck hield de toespraak begin januari, kort nadat de bom rond zijn op non-actief geplaatste woonruimteverdeler was gebarsten. Een donderspeech ligt voor de hand na alle ophef die ontstond. Zo leest de speech waar de commandant en de marineleiding niet op willen reageren allerminst.
„Ook ik verbaas me over bepaalde zaken”, zegt de officier. „Ik weet dat ik niet alles in mijn eentje kan oplossen. Ik heb jullie allemaal nodig om zaken aan te pakken en te verbeteren. Sommige zaken op de kazerne lopen gewoon niet zo goed, niet zo veilig of zijn niet helemaal integer…”

„Sommige mensen hebben daarin keuzes gemaakt die misschien niet altijd even handig zijn. We hebben meldingen gehad over de munitiebunkers, de wapenkamer die niet helemaal veilig is. In de garages zijn dingen die beter kunnen. Dat zijn allemaal zaken waar we ons van bewust zijn en die we aanpakken. Alleen hoe graag ik het soms ook zou willen, ik ben geen tovenaar die dat in één keer kan oplossen. Zaken hebben gewoon tijd nodig.”

telegraaf


Di 28 Mrt 2017, 07:57
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post (total 2): wil ijpelaarSnuf
  Rating: 28.57%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 6 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten


U mag nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.