Switch to full style
Plaats een reactie

Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Do 01 Feb 2018, 07:59

Oud-mariniers: 'Vrouw is welkom zolang opleiding niet minder zwaar wordt'

Voor het eerst is een vrouw toegelaten tot de opleiding tot marinier, de elitesoldaat van de marine. Ze wordt door Defensie uit de wind gehouden zodat ze haar training in alle rust kan volgen. En dat zal ze ook nodig hebben, zegt John Snackers, voorzitter van de Vereniging van Oud Mariniers. "De opleiding is loodzwaar."

De toelating van de vrouw tot de elite-opleiding werd gisteren bekendgemaakt door minister Ank Bijleveld (Defensie). Het nieuws zorgde voor reuring onder oudgedienden. Sommige oud-mariniers vinden het maar niets dat een vrouw is toegelaten, zegt Snackers.

Fysiek te zwaar
"Zij vinden dat vrouwen niet thuishoren in de opleiding, bijvoorbeeld omdat die fysiek te zwaar zou zijn. Ik ga met de tijd mee. Waarom zou het niet kunnen? Ze moet het maar laten zien, zolang de opleiding maar niet minder zwaar wordt. Daar ben ik wel tegen."

En wat gebeurt er bijvoorbeeld met gezamenlijk slapen, samen douchen en kunnen vrouwen wel zo meedogenloos handelen als mannen, vraagt Snackers zich af. "In het Midden-Oosten deinzen ze er niet voor terug om kinderen in te zetten bij de strijd. Kan een vrouw ook die doden als dat nodig is?"

IJskoud naar bloedheet
Snackers, die zijn opleiding volgde tussen 1956 en 1967, noemt de opleiding 'loodzwaar'. Er is in de loop der jaren niet veel aan veranderd. De opleiding is eigenlijk alleen maar zwaarder geworden, zegt hij. "Fysiek wordt er heel veel van je verwacht. Je loopt lange tochten met een wapen en zware rugzak. Je wordt nat, krijgt weinig slaap en blaren op je voeten. Je gaat van ijskoud naar bloedheet en weer terug. Dat vraagt heel veel van een lichaam."

Mariniers worden tot de allerlaatste druppel uitgeknepen, zegt Snackers. "Je wordt afgebroken tot aan je tenen en daarna ook die erbij. Daarna word je weer opgebouwd met behulp van het korps. Kunnen incasseren is het belangrijkst. Als ze dat kan, is er de hoop dat ze de opleiding haalt."

'Opleiding moet intact blijven'
Snackers zegt het erg belangrijk te vinden dat Defensie de opleiding intact laat. "Ze moeten die niet veranderen omdat er nu een vrouw aan meedoet. Uiteindelijk gaat het om overleven tijdens uitzending. Niet alleen van jezelf, maar ook van je maten als het erop aan komt."

Zelfs in de opleiding valt een aanzienlijk deel van de aspirant-mariniers nog af. Dus mocht de vrouw het halen dan verdient ze alle lof, zegt Snackers. En dat niet alleen. "Het heeft mij gesterkt in de huidige burgermaatschappij. Ik ben nog altijd trots dat ik marinier ben."

Bij Defensie was de hele dag niemand bereikbaar voor een reactie.

RTL Nieuws

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Do 01 Feb 2018, 09:16

Ik train, het is geweldig Ik vind deze training erg leuk.

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Do 01 Feb 2018, 09:23

Dit is niet eens een 6je

viewtopic.php?f=545&t=7173

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Do 01 Feb 2018, 19:25

Het is normaal dat als je een interview geeft, je dit zelf of als je heel belangrijk bent iemand dit voor je door neemt en eventueel corrigeert voor het geplaatst wordt. Als dit gedaan is en iemand is oprecht dan had er bij voorzitter van oud mariniers een andere naam gestaan.

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Do 01 Feb 2018, 23:01

Snackers is voorzitter van de Vereniging Oud Mariniers, een vereniging van rond de 250 leden en geen onderdeel uitmakende van het Contact Oud Mariniers. Greetz. Snuf.

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Vr 02 Feb 2018, 19:19

Proef ik hieruit, Andre, dat je vindt dat Snackers niet de juiste persoon is om als geinterviewde hier het woord te voeren omdat hij erg "kleurrijk" is getuige zijn overdadigheid aan sier medailles?

Afbeelding

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Vr 02 Feb 2018, 19:26

Snuf en ook niet welkom in de koepel ?

Re: Oud-mariniers: Vrouw is welkom zolang opleiding .......

Vr 02 Feb 2018, 20:44

Niet welkom in de koepel, André. Het schijnt wel een leuke vereniging te zijn. Greetz. Snuf.
Plaats een reactie