Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Ma 20 Aug 2018, 02:53Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
 Militaire Willems-Orde - Het vaandel van het Korps Mariniers 
Auteur Bericht
Bericht Militaire Willems-Orde - Het vaandel van het Korps Mariniers
Het vaandel is op 16 september 1929 door koningin Wilhelmina aan het Korps Mariniers uitgereikt. Op het vaandel staan Spanje-Algiers; West-Indië; Seneffe; Kijkduin; Doggersbank; Atjeh-Bali; Chatham; Rotterdam; Javazee; Java en Madoera en Nieuw-Guinea genoemd.

Op 10 december 1946 werd aan het Korps Mariniers de Militaire Willemsorde 4e klas toegekend voor hun aandeel in de strijd tegen de vijand. Dat gebeurde tijdens het 281 jaar bestaan van het korps op de Coolsingel in het toen nog gehavend Rotterdam. Deze hoge onderscheiding was een blijk van uitzonderlijke waardering voor het korps mariniers als geheel en ieders persoonlijke inzet daarbij.


Vr 12 Nov 2010, 14:49
Bericht Re: Militaire Willems-Orde - Het vaandel van het Korps Marin
Afbeelding

De toekenning van de Militaire Willems-Orde aan het Korps Mariniers

Het was op 10 december 1946 een drukte van belang op de Rotterdamse Coolsingel. Tijdens een plechtige ceremonie hechtte luitenant-admiraal C.E.L. Helfrich de versierselen behorende bij het onderteken de 4e klasse van de Militaire Willems-Orde aan het vaandel van het Korps Mariniers. Het was een passende beloning voor een korps dat zich gedurende zijn bestaan veelvuldig had onderscheidden door plichtsbetrachting en strenge discipline. Het Koninklijk Besluit van de toekenning vatte die heldhaftige geschiedenis kort samen, beginnend bij de tocht naar Chatham in 1665. Tussen 1815 en 1940 hadden 69 mariniers Nederlands de Militaire Willems-Orde ontvangen. Dit verre verleden was op die 10e december niet vergeten, maar de herinnering aan het recente optreden van de mariniers tijdens de Tweede Wereldoorlog domineerde toch: de meidagen 1940 in Rotterdam, de gevechten tegen de Japanners in Oost-Java en 1942 en de Slag in de Javazee. Voortaan zouden die wapenfeiten niet langer ontbreken op de toch al imposante erelijst op het vaandel.

Bron: CIC


Zo 21 Okt 2012, 01:55
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.