Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 23 Okt 2018, 09:23Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Kolonel uit 80 jarige Oorlog herbegraven met militaire eer 

Het spijt ons,

U heeft geen toegang tot de andere reactie.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2954
Has thanked: 1078 times
Been thanked: 2023 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Kolonel uit 80 jarige Oorlog herbegraven met militaire eer
Bijna vier eeuwen na zijn dood en anderhalf jaar nadat zijn graf door een lange reeks van toevalligheden werd herontdekt, zal Schelte van Aysma zijn eeuwige rust hervinden. Defensie en het Friese plaatsje Schettens betonen de commandant uit de Tachtigjarige Oorlog vanmiddag opnieuw alle egards.

De Friese held zal met militaire eer naar zijn gerestaureerde graf worden gebracht. Een afvaardiging van zijn eigen Johan Willem Friso-regiment begeleidt de voormalig commandant op een affuit, samen met twee trompettisten en vier drummers. De resten liggen in een kopie van zijn oorspronkelijke lijkkist, het ijzerbeslag is gemaakt van omgesmolten resten van het origineel.

"Dit is een unieke gebeurtenis", zegt een woordvoerder van Defensie. "Meestal zijn herbegrafenissen voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Dat het nu iemand uit de Gouden Eeuw is, is een unicum. Bovendien gaat het om een kolonel, terwijl we meestal minder hoge rangen zien, van soldaat tot luitenant."

Schelte van Aysma werd rond 1578 geboren in Beetgum. De edelman maakte als militair carrière in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. Zo was hij de oprichter en eerste commandeur van vesting Nieuweschans. In 1637 sneuvelde hij als kolonel tijdens het Beleg van Breda; hoe hij precies om het leven kwam is nooit opgehelderd.


Waarschijnlijk de enige afbeelding van Van Aysma (r), in de rouwstoet van stadhouder Ernst Casimir ANDRÉ BUWALDA

In de loop der eeuwen werd Van Aysma grotendeels vergeten. De familie trok weg, zijn stins ging verloren, het graf verdween uit beeld. Alleen zijn helm bleef generaties lang hangen in de kerk van het dorpje bij Bolsward, uit gewoonte. Pas in 2015 had conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum door dat het om een uniek exemplaar ging.

Punt had een vaag plaatje van de helm op internet gevonden toen hij bezig was met onderzoek naar 17e-eeuwse helmen. Na een bezoek aan Friesland in 2015 concludeerde hij dat het om een uniek exemplaar moest gaan: van deze vorm was geen enkel ander exemplaar bewaard gebleven. Het metalen hoofddeksel wordt gezien als een topstuk en verhuisde naar het museum.

Ingestort
Geprikkeld door de vondst ging amateur-historicus André Buwalda in Schettens op zoek naar meer informatie over Van Aysma. Al snel ontdekte men daar zijn grafsteen onder de kerkvloer. Dat Van Aysma trots was geweest op zijn helm was duidelijk: een afbeelding prijkt prominent op zijn steen. Toen de steen gelicht werd, bleek de grafkelder van drie bij drie meter deels ingestort, maar er waren nog resten te vinden: mogelijk Van Aysma en zijn familie.

Hoewel de botten eeuwenlang beschimmeld in de bedompte ruimte hadden gelegen, lukte het om uit vier van de vijf schedels een dna-monster te halen. Samen met archiefonderzoek konden zo de familiebanden tussen de overledenen worden aangetoond. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Van Aysma en zijn vrouw, twee schoonzoons en een kleindochter.

Bovendien kon een afstammeling van Van Aysma worden opgespoord: hiermee kon definitief bewezen worden dat de resten van Van Aysma ertussen zaten. De 73-jarige Frans Lauta van Aysma uit Apeldoorn loopt vanmiddag mee in de rouwstoet van zijn verre voorouders.

Punt, Buwalda en Schettens zijn ook na de herbegrafenis nog niet klaar met Van Aysma: er wordt binnenkort uitgebreid aandacht aan hem besteed in het NMM in een tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog. Daar zal ook een gezichtsreconstructie te zien zijn die op basis van de gevonden schedel kon worden gemaakt.

nos.nl

Schelte R.I.P vl2


Wo 23 Mei 2018, 19:00
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.