Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Wo 24 Jan 2018, 12:39Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Marinetermen op Luchtmachtbasis, hoezo? 
Auteur Bericht
Marinier
Marinier
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 18:28
Berichten: 1792
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1283 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Marinetermen op Luchtmachtbasis, hoezo?
Afbeelding
Mariniers in opleiding in Volkel, in 1946-1947. © Documentatiegroep Volkel

VOLKEL - 'Sloep naar de wal', 'man overboord', 'stilte in het beneden schip', 'op het dek staan'. Zomaar wat termen die je kon horen op vliegbasis Volkel vanaf november 1946 tot 3 april 1951. Vandaag herinnert nog de naam Mariniersplein van het grote exercitieterrein aan deze periode. En in Uden zelf nog de Mariniersstraat.

Vliegbasis Volkel is in de Tweede wereldoorlog aangelegd door de Duitse bezettingsmacht. Op 11 mei 1940 landde een tweepersoons verkennings- en verbindingsvliegtuig bij Uden. Een Duitse General-Oberst had met zijn staf inmiddels zijn intrek genomen in het Missiehuis tussen Volkel en Uden. Het lag voor de hand dat er meerdere verbindingsvliegtuigen zouden landen in de omgeving van het klooster.

In augustus 1940 werden er drie onverharde startbanen aangelegd, in de vorm van een driehoek. Aanvankelijk was het vliegveld bestemd als uitwijkhaven voor bommenwerpers en verkenningsvliegtuigen die waren gestationeerd op de grotere vliegvelden Eindhoven en Gilze Rijen.

Uitbreiding
In het volgende jaar werden een verkeerstoren en zendgebouw gebouwd. Vervolgens kwamen er legeringsgebouwen, een keuken en eetzaal en allemaal met het uiterlijk van gewone boerderijen, met rode pannendaken. Dit vanwege de camouflage. Ook kwamen er verwarmde en onverwarmde hangars en een schietbaan, waarvoor de boeren die grond in de buurt hadden, bij het schieten verjaagd werden .

Bron: Gestaag gespannen: 50 jaar vliegbasis Volkel. In het boek staat ook nog vermeld dat ter camouflage op de muren van de hangars ramen met gordijnen en bloemen werden geschilderd. Weliswaar met wisselend succes, de eerste bommen van de geallieerden vielen al in oktober 1941.

Na een turbulente periode zijn in september 1944 de laatste Duitse vliegtuigen vertrokken van 'Volkel' en kwamen de vernielingstroepen langs om de zaak echt onklaar te maken. Vervolgens mochten de landingsbanen weer hersteld worden om voor de geallieerden als landingsplaats te dienen.

Militair vliegveld
Na de oorlog had het ministerie van Waterstaat en Wederopbouw samen met dat van Verkeer en Energie besloten dat het vliegveld Volkel gehandhaafd zou blijven voor militaire doeleinden. Een beslissing die door diverse boeren betreurd werd.

Het vliegveld werd in 1946 toegewezen aan de Koninklijke Marine, die er een opleidingskamp voor mariniers in vestigde. Vier maanden basisopleiding in Volkel en dan verder naar Doorn of Texel, waarna vertrek naar 'de Oost' volgde.

In die jaren dat het korps mariniers in Volkel lag werd er zoveel mogelijk gesproken in marinetermen alsof men al woonde en leefde aan boord van een schip. Dus wilde je uitgaan of 'passagieren' in Uden dan moest je melden bij de wachtcommandant en wachten op 'de sloep naar de wal'. De wachtcommandant inspecteerde of je er netjes genoeg bij liep, zo niet dan kon je terug. Een militaire vrachtwagen (sloep) reed je naar het centrum of je kon gewoon lopen. Liep je over het verboden grasveld op het vliegveld, dan riep men: ' man overboord' . En slapen deed je 'benedendeks' want op een schip slaap je nu eenmaal benedendeks. En de keuken was de kombuis.
Dit vertelde een aantal oud-mariniers.

Verder waren er uiteraard ook veel Maleisische woorden te horen. De Mariniersbrigade van de Koninklijke Marine was in die tijd actief in het verre Oosten bij het herstellen van 'orde en gezag' in de politieke chaos.

De namen van de kinderen zijn niet bekend geworden.

BD.nl


Za 23 Dec 2017, 13:40
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post (total 2): wil ijpelaarSnuf
  Rating: 28.57%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier Commando
Marinier Commando

Geregistreerd: Zo 07 Jun 2015, 23:53
Berichten: 138
Has thanked: 369 times
Been thanked: 48 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Re: Marinetermen op Luchtmachtbasis, hoezo?
in de periode 1991 t/m 1995 heb ik met 2 man op allen vliegvelden in Brabant Woensdrecht-Gilze-Eindhoven-Volkel en de Peel de binnen zijde van de shelters bekleed met damwand platen i.v.m. het door sijpelen van water door het beton op de cockpit zodat deze vervangen moest worden. van Volkel zijn me 2 dingen bijgebleven, wij waren daar tijdens de Joego. oorlog en aten altijd in de o.o.mes. het squadron van Volkel zou voor de eerste maal uitgezonden worden en het enige wat ik hoorde van het beroeps personeel was, dat doe ik niet-ik vraag overplaatsing aan-ik neem ontslag etc.etc. . ook was er op Volkel een afgeschermd gedeelte met 5 shelters voor de Yank, binnen aan de rechterzijde was in de vloer een lift 1,5 x 1,5 m. rondom afgezet met rood/wit lint en overal cameras we waren al gewaarschuwd 1 m hiervan af te blijven maar ja we moesten werken dus regelmatig had een van ons een M16 in zijn nek maar toch een leuke tijd gehad.


Za 23 Dec 2017, 18:58
Meld dit bericht

These users thanked the author wil ijpelaar for the post (total 2): Rinus - DoornFusil Automatique Lourd
  Rating: 28.57%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.