Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 18 Sep 2018, 16:06Reageren op dit onderwerp  [ 3 berichten ] 
 Mariniers gezocht: "De situatie is zorgwekkend" 

Het spijt ons,

De overige 2 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2858
Has thanked: 1038 times
Been thanked: 1976 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Mariniers gezocht: "De situatie is zorgwekkend"
DOORN - Het Korps Mariniers zoekt nieuw personeel. Daarom haalden ze alles uit de kast vandaag om jongeren te enthousiasmeren voor een beroep als militair bij de elitetroep van defensie. En dat is hard nodig: defensiebreed is de nieuwe aanwas mager.

Zo'n 150 jongeren komen van heinde en verre naar de Marne, in Groningen, om te zien wat het Korps uit Doorn doet. "We zitten middenin een grote oefening. We hebben gezegd: laten we één dag de oefeningen even stilleggen. De eenheden zijn er, de mensen zijn er", legt Kapitein Mark Brouwer uit. In een demonstratie overmeesterden mariniers schietende vijanden in een huisje. Daarbij werden een helikopter, rupsvoertuigen en een explosief ingezet.

De aantrekkende economie doet defensie geen goed. "Het is zorgwekkend", zegt Kapitein Mark Brouwer. "Je bent ambtenaar, maar de CAO is misschien niet concurrerend met bijvoorbeeld de technieksector. Vaak moeten mensen even zien wat voor schitterend werk we doen en dan willen ze graag solliciteren."

VERHUIZING
Bovenop de gunstige economie, komt de verhuizing naar Vlissingen. Want daar zien veel mariniers tegenop: het is voor velen het laatste zetje om het Korps te verlaten, de uitstroom is groot. Midden mei uitten mariniers hun grieven daarover tegenover Tweede Kamerleden. Vooral de iets oudere ervaren mariniers vertrekken. Korpscommandant Mac Mootry zei ook dat veel mannen bij het Korps nog wachten op het besluit.

De jonge officieren hebben vaak een gezin met kinderen. "Korporaals, sergeanten, luitenanten en kapiteins kiezen ervoor om ergens anders te werken. We hebben daar heel veel mensen voor nodig. Deze mensen op de open dag vandaag beginnen onderaan. Voordat zij zover zijn, zijn we 10 tot 15 jaar verder." aldus Brouwer.

Voordat de jongeren hier officier zijn, zijn we 10 tot 15 jaar verder"
Kapitein Brouwer

Toch zien veel jongeren een beroep als marinier zitten. Ook als dat in Zeeland is: "Dat hoort er gewoon bij", zegt een Groninger. "Qua Patit Orbis, zo weid de wereld strekt. En daar hoort Doorn ook bij. Of uhh, Vlissingen", verslikt een jongen zich. Kapitein Mark Brouwer reageert: "Dat is mooi. Maar laten we er dan wel voor zorgen dat daar een kazerne komt, waar we ons werk kunnen doen." Er zijn nog 60 punten waar het volgens mariniers aan schort.


VROUWEN BIJ HET KORPS
Waar de toekomst van het Korps dan ook zal zijn. Eén ding is zeker: er komen ambitieuze vrouwen bij. Nu zit er één vrouw in de opleiding tot marinier. Maar op de open dag zijn tientallen dames om ook te zien wat werken als marinier inhoudt.

"Ik kan de eerste vrouwelijke officier der mariniers zijn, als ik het haal", zegt een goed ingevoerde dame. "Ik vind het echt fantastisch. Geef mij dat geweer maar en laten we gaan". Toch gaat dat niet zo makkelijk. Als je marinier wilt worden, moet je aan allerlei extra eisen voldoen, ten opzichte van landmacht bijvoorbeeld.

Aan de opleiding gaat een zware fitheidstest vooraf. Je moet bijvoorbeeld 2,7 km kunnen hardlopen in 12 minuten, 30 push-ups doen in 2 minuten en 4 pull-ups in 2 minuten. Daarnaast word je getest op doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen. Het Korps Mariniers wordt op de meest onherbergzame gebieden ingezet.


RTV Utrecht


Wo 04 Jul 2018, 18:58
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post (total 2): André JansSnuf
  Rating: 28.57%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 3 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.