Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Vr 19 Jan 2018, 02:30Reageren op dit onderwerp  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
 Foto&Film Krijgsmacht Oude Doos 
Auteur Bericht
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Foto&Film Krijgsmacht Oude Doos
Dit bijzondere stukje film is omstreeks begin 2010 gevonden tijdens de opruiming van een kelder van een woning in Rhenen. Via de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken (HVOR) is het aan ons ter beschikking gesteld voor publicatie op deze website. De opnamen zijn gemaakt in en om Rhenen aan het begin van de mobilisatie, vermoedelijk in de periode oktober-november 1939.

Hieronder een korte inhoudsopgave van de fragmenten:

[0:00] De 8e Compagnie Pag. tijdens een oefening, vermoedelijk bij Remmerden.
[0:56] In de motorspan achter het stuk vermoedelijk kapitein J.A.W. Bor.
[0:59] Sergeant-majoor-instructeur A.P. Ligthart controleert de bevestiging van de wielen aan het stuk pag.
[1:03] Reserve-eerste luitenant H.M. Koerselman in gesprek met een onbekende eerste luitenant.
[1:16] Sergeant-majoor-instructeur A.P. Ligthart.
[1:20] Officieren drinken thee op het landgoed De Tangh.
[1:33] De Tangsche Cantine (zie ook deze foto).
[2:03] Enkele bespannen munitiecaissons van het 8e Regiment Veld Artillerie trekken voorbij, lokatie onbekend.
[2:26] Aankomst mars in bataljonsverband op landgoed De Tangh.
[3:17] Eten en drinken in het weiland voor De Tangh.
[3:45] Officieren van 8 R.I. (de sigaarrokende kapitein lijkt sterk op de kapitein in het midden op deze foto, naam onbekend).
[3:50] Het muziekkorps van 8 R.I. treed aan.
[4:08] Overste C.D. Viehoff - toenmalig commandant van 8 R.I. - verlaat met vrouw en zoon De Koerheuvel (alwaar hij met zijn staf was gehuisvest) en wordt per auto naar Hotel De Grebbe gebracht.
[4:47] Aankomst bij Hotel De Grebbe, begeleid door 2 majoors te paard. Vermoedelijk majoor Jacometti aan de rechter kant en links majoor Landzaat (met sabel). Luitenant-kolonel Viehoff werd in november 1939 vervangen door Overste Hennink. In het boek 'De Greb' wordt Viehoff [abusievelijk Fiof genoemd] door motorordonnans J.C. Kense van Staf 8 R.I. omschreven als "een waardeloos produkt" (p.44). Ook kolonel A.M.M. van Loon, oud-commandant der IVe Divisie, is weinig lovend over Viehoff tijdens zijn verhoor voor de Enquêtecommissie Regeringsbeleid 1940 - 1945. Letterlijk zegt hij: "Het achtste regiment is vanouds een goed regiment. Zijn vorige commandant [Viehoff] stond niet zo gunstig bekend." In een artikel afgedrukt in de Arnhemse Courant van donderdag 4 december 1941 staat te lezen dat de (eind 1939 gepensionneerde) heer C.D. Viehoff op dat moment de functie bekleedde van plaatsvervangend provinciaal directeur Winterhulp Nederland in de provincie Gelderland.
[5:16] Parade op de straatweg (Grebbeweg) ter hoogte van de stoplijn, vermoedelijk bij het afscheid van Overste Viehoff. De roggeakker (indertijd tevens voetbalveld) en de plaats van het huidige ereveld komen duidelijk in beeld. Het Vaandel van 8 R.I. wordt voorbijgedragen, daarachter (een gedeelte van) het regiment. Diverse burgers aanschouwen het geheel vanaf de kant van de weg.

Bekijk de film op de bron : http://www.grebbeberg.nl/index.php?page ... r-van-1939

Jacometti en Landzaat R.I.P nooit door mij op bewegende beelden gezien ,bij deze dan.

met dank van de foto van Dick (ghosts fromf History ) en wat speurwerk vl2

en als eerbetoon het Grebbelied op http://www.grebbeberg.nl/uploads/downlo ... beberg.mp3


Zo 14 Jun 2015, 18:17
Meld dit bericht

These users thanked the author ton1950 for the post: Rinus
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht De Grebbeberg - een interview met veteraan Ben Brus
Op 23 augustus 2014 vond in de Cunerakerk te Rhenen de presentatie plaats van alle activiteiten die tot en met 29 mei 2015 in verband met de herdenking van 75 jaar Slag om de Grebbeberg georganiseerd worden. De Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, was een der sprekers op deze bijeenkomst. In zijn toespraak ging hij uitgebreid in op de plaats die de Slag om de Grebbeberg heden ten dage nog altijd inneemt in de Nederlandse krijgsgeschiedenis.
Bijzondere persoonlijke aandacht had luitenant-generaal De Kruif voor de twee aanwezige Grebbeveteranen Ben Brus en Henk Kaptein, beiden 97 jaar. Aan het eind van zijn persoonlijk getoonzette speech overhandigde hij aan Ben Brus het eerste exemplaar van een DVD waarop een gefilmd interview met hem is te zien over zijn belevenissen tijdens de mobilisatie van 1939 en de meidagen van 1940. Ondersteund door zijn zoon Tom richtte Ben Brus zich in een even welluidend als helder geformuleerd dankwoord tot al zijn strijdmakkers die zich tot in lengten van jaren na de Slag om de Grebbeberg zonder ook maar enige veteranenzorg in het normale leven moesten zien te voegen. Aan hen droeg hij het eerbetoon op dat hem op dat indrukwekkende moment in de Cunerakerk ten deel viel.

10 Mei 1940. Duitsland valt Nederland binnen. Het Duitse leger trekt onder meer op naar de Grebbeberg bij Rhenen. Daar hebben 2.500 Nederlandse soldaten van het 8e Regiment Infanterie (8 R.I.) zich ingegraven om de Duitsers tot staan te brengen. Eén van hen is de dienstplichtig soldaat Ben Brus (1917) uit Lichtenvoorde, dan tweeëntwintig jaar oud.

In 1937 kwam soldaat Ben Brus voor eerste oefening bij 8 R.I. onder de wapenen in de Menno van Coehoorn kazerne te Arnhem. Naast zijn basisopleiding voor de infanterie werd hij geschoold als verbindingsman. De mobilisatie van eind augustus 1939 bracht Ben Brus wederom onder de wapenen, nu als dienstplichtig soldaat bij de verbindingsafdeling van de staf van het tweede bataljon van 8 R.I. Begin september marcheert het hele regiment van Arnhem naar Rhenen om daar de gehele mobilisatietijd te blijven. Ben Brus wordt ingedeeld als centralist van II-8 R.I. In eerste instantie is hij werkzaam op het bataljonsbureau. In de morgen van 10 mei 1940 worden de stellingen in het veld betrokken en bedient Ben Brus de telefooncentrale in de commandopost van II-8 R.I. Daar maakt hij de slag om de Grebbeberg in alle hevigheid mee.

Interviewer: Michiel Teunisse
Idee: Hans Brons / Stichting De Greb
Regie, camera & montage: Coleta Valkenburg
Design: NETWERK.CC
Foto Ben Brus: Niranyana Fotografie
Productie: Lagestee Film - http://www.lagesteefilm.nl
In opdracht van: Stichting De Greb

Tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Rhenen en het Project Bevrijdingstoerisme en Vredeseducatie, met steun van Regio FoodValley en de provincie Gelderland.

Bekijk de video op de bron : http://www.grebbeberg.nl/index.php?page ... n-ben-brus


Di 16 Jun 2015, 14:50
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Zo 14 Nov 2010, 00:38
Berichten: 1247
Has thanked: 0 time
Been thanked: 382 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Re: Foto&Film Krijgsmacht Oude Doos
Mooi Ton kippenvel momenten...!!!

_________________
Marine Veteran.... The few the proud....!!
OSU


Di 16 Jun 2015, 15:58
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Re: Foto&Film Krijgsmacht Oude Doos
John ,echt mooi dat die mannen nog hun verhaal kunnen laten vastleggen
Stichting de Greb verdiend ook een dikke a1dh


Di 16 Jun 2015, 16:07
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Filmfragment van korporaal-facteur Reinier Kampman van M.C.-
Reinier Kampman overleed op 5 maart 2011 op 98-jarige leeftijd te Almelo. In zijn nalatenschap werd niet alleen een uitgebreid dagboek aangetroffen over zijn aandeel in de heftige strijd rond de Grebbeberg, maar ook een 8mm-film in blik. Hierbij een woord van dank aan Jan Bleeker die ons deze 8mm-opname ter beschikking stelde zodat deze kon worden gedigitaliseerd.

De filmopname is een verzameling van fragmenten opgenomen in de periode 1939-1940 in Wageningen en (vermoedelijk) zijn toenmalige woonplaats Almelo. Reinier Kampman was in de periode 1939-1940 als dienstplichtig korporaal-facteur ingedeeld bij de commandogroep (5e sectie) van de Mitrailleurcompagnie van II-19 R.I. (M.C.-II-19 R.I.). Commandant van deze M.C. was de reserve-kapitein C.W.A. Wezepoel.

In zijn dagboek maakt Kampman melding dat het compagniesbureau, dat eerst in "Nudenoord" van de familie Volmer was gevestigd, werd verplaatst richting Wageningen bij de familie Sonneveld, Nude no. 26. Het grootste gedeelte van de compagnie verhuisde naar het "Instituut voor Plantenveredeling", waar de zolder voor dit doel werd ontruimd. De rest van de manschappen kreeg zijn kwartieren aan weerszijden van de Nude bij burgers. De treinsoldaten met hun paarden en de keuken bleven op "Nudenoord". Op basis van deze informatie kon van een groot aantal fragmenten de lokatie worden vastgesteld.

Bekijk de video op de bron: http://www.grebbeberg.nl/index.php?page ... -ii-19-r-i


Di 16 Jun 2015, 18:21
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Videodocumentaire De Slag om de Grebbeberg
In september 2001 bracht Stichting De Greb in eigen beheer een documentaire op VHS-band uit met de titel "De Slag om de Grebbeberg". Deze vertelt het verhaal van de strijd om de Grebbeberg in mei 1940 afgewisseld met fragmenten uit interviews die in de periode daarvoor werden afgenomen bij zowel Nederlandse als Duitse veteranen. De 61 minuten durende documentaire is al geruime tijd niet meer verkrijgbaar en is op een aantal punten niet meer actueel. Neemt niet weg dat het een bijzonder interessante documentaire is die de kijker in een uur tijd een indruk geeft van wat zich tijdens die oorlogsdagen bij de Grebb

bekijk de video bij de bron : http://www.grebbeberg.nl/index.php?page ... grebbeberg


Wo 17 Jun 2015, 16:24
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Dat doet de Mob'lisatie


Zo 26 Jul 2015, 11:01
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Harskamp schieten en exercitie 16 BLJ 1960


Filmbeelden van schietoefeningen in de Harskamp in 1962 en exercitie door Limburgse Jagers op de legerplaats Oirschot. Film van Lkol bd Van Maurik


Wo 05 Aug 2015, 17:37
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht NEDERLANDSE LEGER HAD 1 TANK (Renault) 1927


Wo 05 Aug 2015, 18:16
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Marinier
Marinier

Geregistreerd: Di 01 Nov 2011, 16:55
Berichten: 3600
Has thanked: 610 times
Been thanked: 724 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Dienstplicht 60er jaren


Za 29 Aug 2015, 19:11
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 30 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.