Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Do 20 Sep 2018, 22:39Reageren op dit onderwerp  [ 8 berichten ] 
 Onderzoek naar gebruik geweld Marco Kroon in Afghanistan 

Het spijt ons,

De overige 7 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2870
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1978 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Onderzoek naar gebruik geweld Marco Kroon in Afghanistan
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Dat gebeurde tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft dat woensdag naar buiten gebracht namens Kroon.

Kroon (47) stelt in een verklaring dat hij het incident vorig jaar bij Defensie heeft gemeld. Defensie deed hiervan vorige week officieel melding bij het OM, dat nu een onderzoek heeft ingesteld, aldus de verklaring.

’Vijand moeten uitschakelen’
„Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzelf. Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen”, aldus Kroon.

Vanwege de geheime aard zegt hij er verder niet over uit te kunnen weiden. „De uitkomst van het onderzoek van het OM zie ik met vertrouwen tegemoet, omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld”, aldus Kroon.

Hij zegt verder dat hij er bewust voor kiest dit nu zelf naar buiten te brengen. „Ik zou het zeer betreuren als u via andere kanalen van dit incident en deze melding zou vernemen dan van mijzelf.”

Volgens Defensie is het gebruikelijk dat betrokken militairen incidenten direct na de operatie melden.

De militair kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding, wegens heldhaftig optreden in Afghanistan. Hij werkt nu voor de inspecteur-generaal van de krijgsmacht.

Tijdens een verkenningspatrouille in de zomer van 2006 stuitte Kroon met zijn peloton op zware tegenstand, zo tekende onze verslaggever eerder op in De Telegraaf. Zo heftig dat er luchtsteun nodig was om die af te schudden. De toen nog luitenant Kroon liet al zijn mannen in dekking gaan en bleef zelf kwetsbaar in de open ruimte om de gevechtsvliegtuigen naar de goede plek te loodsen.

Vervolgens sloeg Kroon met zijn mannen nog een nacht lang meerdere aanvallen af. Die kostten meerdere Talibanstrijders het leven. Onder de commando’s waren geen slachtoffers. Na de gevechten merkte de luitenant dat zijn kerels zich onfatsoenlijk begonnen te gedragen tegen gewonde tegenstanders. Dit accepteerde hij niet. Kroon liet gewonden verzorgen en doden minimaal bedekken.

In opspraak
In 2010 kwam Kroon, die een café in Den Bosch had, in opspraak. Justitie vervolgde Kroon voor drugsbezit en handel in stroomstootwapens, maar van cocaïnebezit werd hij vrijgesproken. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeelde hem wel tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf voor het bezit van vier stroomstootwapens, waarvan hij er drie had doorgeleverd.

’Trots’
„We moeten trots zijn op helden zoals deze kapitein”, zei toenmalig premier Jan Peter Balkenende.

Hij gaf eind 2012 aan een zaak tegen de Nederlandse staat aan te spannen waarin hij een schadevergoeding eist wegens onterechte vervolging. Die aanklacht liet hij diezelfde maand nog vallen.

defensie.nl


Wo 17 Jan 2018, 15:18
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 8 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.