Korps Mariniers Forum
http://korpsmariniersforum.nl/

Noorwegen huist Amerikaans leger, Rusland ontstemd
http://korpsmariniersforum.nl/viewtopic.php?f=238&t=11280
Pagina 1 van 1

Auteur:  Fusil Automatique Lourd [ Di 25 Okt 2016, 17:26 ]
Titel:  Noorwegen huist Amerikaans leger, Rusland ontstemd

Volgend jaar worden er Amerikaanse militairen gestationeerd in Noorwegen. Dat heeft het Noors ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het land buitenlandse troepen huisvest.

Zo'n 330 mariniers wonen vanaf januari 2017 op de militaire basis Vaernes, in het midden van het land. Ze blijven er aanvankelijk een jaar en daarna beslist het Scandinavische land over eventuele verlenging. Het Amerikaanse leger komt vaker tijdelijk in Noorwegen voor oefeningen van de NAVO, waar beide landen deel van uitmaken. Maar het is voor het eerst dat er militairen uit de Verenigde Staten worden gestationeerd.
Afbeelding

Archieffoto: Noorse militairen. © afp


Noorwegen deelt een grens bij de Noordpool met Rusland. Volgens persbureau AFP reageert Rusland gepikeerd op de aankondiging. De Russische ambassade in Oslo vraagt zich af wat de reden is voor de militaire gastvrijheid: 'Aangezien Noorse ambtenaren steeds zeggen dat er geen dreiging uitgaat van Rusland, vragen we ons af waarom Noorwegen zo graag zijn militaire inzet wil vergroten, in het bijzonder door het huisvesten van Amerikaanse militairen in Vaernes', zo zegt een woordvoerder tegen AFP.

Noordpoolgebied
De Noorse defensieminister Ine Eriksen Soereide repte maandag bij de bekendmaking van de Amerikaanse samenwerking met geen woord over Rusland. 'De Verenigde Staten zijn onze belangrijkste bondgenoten en we hebben een nauwe samenwerking die we verder willen uitbreiden', aldus Eriksen Soereide. 'Het is cruciaal voor veiligheid van Noorwegen dat onze bondgenoten de kennis hebben om in Noorwegen te opereren, samen met het Noorse leger.' De mariniers krijgen training in het werken in het Noordpoolgebied.

Na de annexatie van de Krim in 2014 liet Soereide zich wel bezorgd uit over Ruslands leger. Ze zei toen dat daaruit bleek dat Rusland de mogelijkheden en de wil heeft om militaire middelen in te zetten om politieke doeleinden te bereiken. De laatste keer dat buitenlandse soldaten in het land gelegerd waren was in de Tweede Wereldoorlog toen het Russische Rode Leger tegen de Duitsers streed.

ad.nl

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn UTC + 2 uur
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/