Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Vr 19 Okt 2018, 13:19Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Vrouwen ten Strijde! 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2939
Has thanked: 1076 times
Been thanked: 2019 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Vrouwen ten Strijde!


Grijze Muizen, Vreedzame Kenaus, Verklede Typistes, Officiersmatrassen. Bijna meer nog dan tegen de vijand, moesten vrouwelijke militairen vechten tegen vooroordelen over hun aanwezigheid in de krijgsmacht. Dat begint al voordat de eerste vrouwen in Nederland daadwerkelijk tot het leger toetreden. Het is dan 1944.

Eerste Nederlandse vrouwen in het leger

Het Nederlandse Departement van Oorlog in Londen denkt vanaf 1943 serieus na over een klein ongewapend vrouwenkorps. Een korps dat in een bevrijd Nederland allerlei taken op humanitair terrein zou vervullen, zo is het idee. Bovendien moet na de bevrijding van Nederland nog oorlog gevoerd worden tegen Japan om Nederlands-Indië te bevrijden.
In Groot-Brittannië maken vrouwen al onderdeel uit van het leger bij de WRNS (Women's Royal Naval Service) en in de Verenigde Staten bij de WAVES (Women Accepted for Volunteer Emergency Service). Zij zijn het voorbeeld voor de op te richten Nederlandse vrouwenkorpsen

De in Londen opgerichte Bond van Nederlandse Vrouwen in Groot-Britannië neemt het initiatief om een vrijwillig vrouwelijk hulpkorps op te richten. Er worden rangenstelsels ingevoerd en op 25 april 1944 is het Vrouwen Hulp Korps een feit en maakt deel uit van de Koninklijke Landmacht (KL).

Het zuiden van Nederland wordt in de herfst van 1944 bevrijd, Nederland boven de grote rivieren pas in mei 1945. Daarom vindt de opleiding voor de jonge vrouwen die zich al in 1944 aanmelden, voorlopig nog plaats in Engeland. Nog voor de eerste VHK'sters een half jaar later vanuit Engeland in Oostende aan wal gaan, wordt er nóg een vrouwenkorps opgericht: De Marine Vrouwen Afdeling, al gauw de MARVA genoemd.

bekijk het op https://www.npo.nl/andere-tijden/11-11-2012/NPS_1204162


Za 27 Jan 2018, 17:23
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.