Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 21 Okt 2018, 07:54Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Marineschip Doorman beëindigt eerste militaire operatie 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2944
Has thanked: 1077 times
Been thanked: 2020 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Marineschip Doorman beëindigt eerste militaire operatie
Logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman heeft gisteren de deelname aan NAVO-operatie Sea Guardian beëindigd. In april en mei voer het schip op de Middellandse zee en bracht de scheepvaart in beeld.

Afbeelding
De FRISC van de Karel Doorman gaat op verkenning uit.


"We hebben geen illegale activiteiten gezien of drenkelingen gered, maar wel aan de beeldopbouw gewerkt en de scheepvaart in het oostelijk deel van de Middellandse Zee gemonitord", aldus het hoofd operationele dienst van de Doorman, luitenant-ter-zee 1Gerben Koren.

Afbeelding
De Cougar-boordhelikopter is gereed om op te stijgen.


Sensoren voor beeldopbouw
Om te kunnen zien wat er allemaal op zee gebeurde, zette de Doorman niet alleen de de standaardsensoren van het schip zoals de SMILE-luchtwaarschuwingsradar en de navigatieradars, maar ook de boordhelikopter en de FRISC snelle motorboot. De Special Operations Boat Unit (NLD/BE) en de Special Operations Support Unit gebruikten de FRISC om onderzoek te doen aan boord van schepen. "Hierbij werden zij geholpen door tolken en eventueel maritime special forces bestaande uit Belgen, Denen en Nederlanders en een onbemand vliegtuigje", vertelt Koren.

Afbeelding
Special forces tijdens een oparatie aan boord van een schip.


'SOF'-taal
Vanaf 2021 bieden België, Denemarken en Nederland een Composite Special Operations Component Command (C-SOCC) aan aan de NAVO. "Daarom is het goed om nu al van elkaar te leren, samen te werken en te integreren", licht commandant van de Combined Joint Special Operations Maritime Task Group majoor Jonas toe. "Iedereen spreekt de internationale 'SOF'-taal. Dat is meer een mindset dan een fysieke taal."

Voor het personeel van majoor Jonas is de tijd voorbij gevlogen. "Naast het uitvoeren van diverse operaties, bood Zr. Ms. Karel Doorman fantastische trainingsmogelijkheden. Daarvan is dankbaar gebruik gemaakt. De combined setting met de Belgen en de Denen leverde veel leermomenten op. Procedures en tactieken zijn vergeleken en waar nodig verder aangescherpt."

Volgens majoor Jonas was het een luxe om een maritieme SOF-eenheid met aan boord te hebben. "Mocht een situatie escaleren, dan konden we adequaat en snel ingrijpen door een boarding. Helaas was het NAVO-mandaat hiervoor niet toereikend. De SOF werd tijdens deze missie wel ingezet om diverse inlichtingen te verzamelen op, in en onder water. Dat heeft bijgedragen aan de belangrijke beeldopbouw voor NAVO."

defensie.nl


Do 17 Mei 2018, 15:05
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post (total 2): RinusSnuf
  Rating: 28.57%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.