Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Vr 19 Okt 2018, 23:52Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Van mutsdas tot groene baret 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2939
Has thanked: 1076 times
Been thanked: 2019 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Van mutsdas tot groene baret


Een voorlichtingsfilm over het korps Commandotroepen (KCT) uit 1991. Commando's, ingedeeld bij 104 Waarnemings- en verkenningscompagnie, zorgen voor informatie over vijandelijke troepen en materieel verplaatsingen. Deze taak moeten ze onder alle mogelijke omstandigheden kunnen volbrengen. Hiertoe volgen ze een fysiek en geestelijk zware opleiding.

In deze film komen de verschillende onderdelen van deze opleiding uitgebreid aan bod: dienstplichtigen kunnen aangeven dat ze bij de commando's zouden willen, sommigen van hen worden uitgenodigd voor de selectieprocedure (o.a. medische keuring, fysieke training, rennen, motivatiegesprekken, testen lichamelijk en geestelijke gesteldheid, bekendmaking wie door mogen gaan met de voor-oplelding); de vooropleiding (o.a. vertrouwd raken met werken en leven in een militaire gemeenschap, diverse oefeningen in het veld, leren over taken en specialisaties van de commando's, afzien in de sportzaal en op de stormbaan, blokken in het leslokaal, waar een groot deel van de opleiding zich afspeelt).

Na vier weken ben je klaar voor de elementaire commando-opleiding die 2 maanden duurt in een speciaal trainingskamp (o.a. beslissing wie door mag, opzetten van de de mutsdassen, looppas op het kazerneterrein). Geestelijke en lichamelijke weerstand, uithoudingsvermogen, doelzetting, teamgeest staan centraal tijdens de opleiding. Er wordt geleerd in de praktijk. Sport, training en studie wisselen elkaar in hoog tempo af. O.a. waden door sloten in plaats van over de weg. Een commando moet zich altijd en overal kunnen handhaven. Rotswand beklimmen, rennen met bepakking en wapen in de hand. Achterblijvers worden meegesleurd.

De eindoefening ('afmatting' in commandojargon), een vijfdaagse tocht die dag en nacht doorgaat. Het begint ergens in Nederland en eindigt op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. O.a. roeien in rubberen bootjes, lange marsen, vuurtjes stoken, zelf koken in de buitenlucht, rennen in het donker, onderhoud wapens, heel weinig slapen, route bepalen, slapen in de openlucht. Soms is medische zorg nodig: kapotte voeten, blaren, uitputting, zingen onder het lopen.

Dan eindelijk de binnenkomst op de kazerne. Familie en vrienden moedigen aan terwijl de aspirant-groene baretten de laatste meters afleggen. Onder de poort door worden ze toegejuicht door commando's en ander personeel van de kazerne. Ze hebben bewezen de groene baret waardig te zijn.

Feestelijke ceremonie en uitreiking van de groene baret. Ze worden geplaatst bij 104 Waarnemings- en verkenningscompagnie. De mutsdassen gaan de lucht in en er wordt bier in de groene baretten gegoten. Nadat die zijn leeggedronken, worden de baretten opgezet. Felicitaties door familie en vrienden.

De film sluit af de parate tijd. Binnen de 104 Waarnemings- en verkenningscompagnie wordt de rest van de diensttijd doorgebracht. De elementaire commando-opleiding wordt voortgezet en verfijnd. Vele specialisaties volgen. Hoogtepunt is voor velen de parachutistenopleiding. Training in springen en vallen, parachute opvouwen. Eerst op de grond, dan het echte springen in de lucht. Luchtopnames. Uitreiking van de insignes. Weer terug naar de oefening uit het begin van de film. Aan het einde plaatst de voice-over een oproep. Wie denkt commando te willen worden, kan zich melden.

In de film wordt ook een korte terugblik gegeven op het ontstaan van het KCT, en de inzet tijdens W.O. II en in Nederlands-Indië. De film bestaat volledig uit real-life beelden. De karakters in beeld hebben eigen stemmen, maar er is ook een voice-over.


Za 01 Apr 2017, 17:22
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.