Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Wo 17 Okt 2018, 14:29Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 SGP bakkeleit over kazerneverhuizing mariniers 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2935
Has thanked: 1073 times
Been thanked: 2018 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht SGP bakkeleit over kazerneverhuizing mariniers
SGP bakkeleit over kazerneverhuizing mariniers: politiek gaat nu mening vormen over Doorn

DOORN - Het was een rustige vakantie wat betreft nieuws over de kazernesoap. Maar de komende weken moeten partijen in de Tweede Kamer een mening gaan vormen over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Zeeland. Moeten de mariniers, zoals afgesproken, naar Vlissingen of niet?

De vraag over de verhuizing heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien, in onze tijdlijn staat dat allemaal op een rij. Maar morgen wordt een belangrijke dag: dan komt het laatste puzzelstukje naar buiten: staatssecretaris Barbara Visser maakt dan meer bekend over waarom mariniers vertrekken bij het Korps.

Samen met de kosten van de nieuwe kazerne en de uitspraak van een geschillencommissie moet de Kamer dan dit najaar opnieuw over deze onderwerpen in debat. Veel Kamerleden zijn de afgelopen tijd op bezoek geweest in Doorn om te zien hoe het ervoor staat. Ook SGP-kamerlid Chris Stoffer deed dat. In het Reformatorisch Dagblad riep hij op "tot bezinning".

De mening van de SGP'er is belangrijk omdat het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie in beide kamers maar een bescheiden meerderheid van één zetel heeft. Daarom doen bewindslieden regelmatig een beroep op de SGP voor een meerderheid. Mocht er tijdens dat debat opnieuw gestemd worden, kunnen de Staatkundig Gereformeerden dus een belangrijke speler zijn.

VERDEELDHEID
Lokale SGP-fracties denken verschillend over de verhuizing. In Zeeland noemen ze de uitspraak van Stoffer "slap". Terwijl de fractievoorzitter op de Utrechtse Heuvelrug achter het Kamerlid staat. "Als er teveel mariniers weglopen, dan hol je het Korps uit. Daar hebben wij niet direct mee te maken, maar dat heeft wel landelijk effect."

Kijk eens naar Amersfoort. Daar zijn al meerdere militaire complexen."
SGP-fractievoorzitter Utrechtse Heuvelrug

Het is een tweespalt waar veel politieke partijen de komende tijd mee zullen worstelen. In principe is de afspraak gemaakt dat de mariniers verhuizen. Maar sommige Kamerleden vinden dat de signalen nu niet genegeerd kunnen worden. En dat betekent dat er in Vlissingen en Doorn misschien mensen teleurgesteld moeten worden.

Volgens fractievoorzitter Gert-Jan van den Brink reageert lachend: "Er is absoluut geen heibel." Volgens de SGP-voorman kan iedereen nog door één deur: "Bij bepaalde zaken heb je een verschil van mening omdat je andere belangen hebt. Maar daar kunnen we prima zakelijk over praten."

KAZERNE IN AMERSFOORT?
Van den Brink vindt het vooral belangrijk dat er duidelijkheid komt: "Dat is niet alleen voor de mariniers van belang, maar ook voor de gemeente." Op de Heuvelrug worden plannen gemaakt voor woningen op het terrein. Dit najaar gaat de Kamer met elkaar in debat over de kazernesoap.

De SGP-fractievoorzitter zou het logisch vinden als de Kamerleden ook naar Amersfoort gaan kijken als alternatief voor Doorn. "Daar zijn al meerdere militaire complexen. Het ligt dichtbij Doorn. Het gaat erom dat de mariniers niet uit hun context in Doorn worden gerukt. Dat is voor hen van groot belang."

Eerder riep de medezeggenschap van het Korps al op om ook naar Kamp Zeist te kijken als alternatief. Toch is blijven in Doorn ook nog steeds een reële optie. Voor de gemeenteraadsleden op de Heuvelrug is het volgens van den Brink vooral een kwestie van wachten: "We kunnen er niet zoveel aan doen."

RTV Utrecht


Za 01 Sep 2018, 11:20
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.