Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Ma 15 Okt 2018, 21:14Reageren op dit onderwerp  [ 5 berichten ] 
 Commando’s het haasje 

Het spijt ons,

De overige 4 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
berichten
berichten

Geregistreerd: Zo 17 Apr 2016, 17:54
Berichten: 78
Has thanked: 30 times
Been thanked: 45 times
Reageer met citaat
Bericht Commando’s het haasje
ONZE ELITESOLDATEN VOELEN ZICH IN DE STEEK GELATEN

Commando’s het haasje
door Olof van Joolen 

Het rommelt binnen het Korps Commandotroepen (KCT), zo laten militairen weten via twee advocaten.
Afbeelding
Nederlandse special forces rijden door de stoffige woestijn van Noord-Mali tussen Timboektoe en Gao, de thuisbasis van de Nederlandse bijdrage aan Minusma, de vredesmissie voor Mali. foto Hollandse Hoogte

Door gebrek aan goede uitrustingen en een veilige trainingslocatie voelen de best getrainde elitesoldaten van ons land zich in de steek gelaten. Ook steekt de dreigende strafvervolging van twee instructeurs.

Het justitieel onderzoek naar de twee commando’s ligt als een steen op de maag. Ze waren betrokken bij een dienstongeval op 22 maart dit jaar. Tijdens het oefenen van een zogeheten instap, waarbij een gebouw wordt doorzocht en soldaten moeten kiezen of ze wel of niet schieten, werd een 35-jarige sergeant neergeschoten. Hij overleefde het niet. Het KCT oefent alleen met scherp. Daardoor is de foutenmarge minimaal.

Praten met de pers doen commando’s niet. Anonimiteit is heilig voor hen. Uit gesprekken met vertrouwelingen, zoals raadslieden en vakbondsmensen, blijkt dat het hard is aangekomen dat de instructeur en de baancommandant niet werden gehoord als getuigen, maar als verdachte. Het roept associaties op aan de meest geruchtmakende militaire rechtszaak uit de recente geschiedenis: die tegen marinier Eric O. Hij was in 2003 betrokken bij een dodelijk schietincident in Irak. Hem werd verweten de geweldsinstructies te hebben overtreden, maar de rechtbank sprak hem uiteindelijk vrij en hij ontving een schadevergoeding.

De commando’s voelen zich slachtoffer. Vanwege de beperkte mogelijkheden op hun kazerne in Roosendaal moet de elite-eenheid voor oefeningen met explosieven en scherpe munitie uitwijken naar bijvoorbeeld Ossendrecht. Dat is een trainingscentrum van de politie. Eigenlijk ongeschikt voor de KCT-training. Dus er moet worden geïmproviseerd. „Wanneer het dan mis gaat, kan het niet zo zijn dat de commando’s de rekening krijgen”, reageert advocaat Michael Ruperti. Hij staat een van de verdachten bij en onderhoudt nauwe banden met meer commando’s.

Collega Sebas Diekstra staat eveneens in contact met een aantal elitesoldaten. Via hem laat een KCT’ er weten: „Een eenheid als de onze heeft goede schiethuizen nodig. Dit jaar hebben we iemand verloren in een schiethuis dat niet goed en veilig genoeg is.” Defensie wil niet op de klachten reageren zo lang het justitieel onderzoekt loopt. Ook de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid – de vroegere Arbeidsinspectie – doet onderzoek om te bekijken of er iets mis is met de schietbaan.

Geen vetpot

Rammelende faciliteiten en uitrusting zijn een breder probleem. Zelfs bij de eenheid die voor elke missie moet kunnen worden ingezet is het in tijden van een karige defensiebegroting geen vetpot. In de Meerjarige Inzetbaarheidsrapportage erkende het ministerie dit jaar dat er voor de commando’s te weinig pistolen, scherpschutterswapens, radio’s en nachtkijkers zijn. Volgens de commando’s is het probleem groter.

„Drones hebben we ook niet. Elk modern land zet ze in voor reddingsoperaties. Die zijn essentieel. Zonder drones heb je geen actuele intel. Er wordt flink gepocht dat wij Nederlanders in het buitenland moeten kunnen redden. Maar daar hebben we de middelen geeneens voor”, meldt een andere commando via advocaat Diekstra. De oplossing voor de tekortkomingen is voor de militairen tamelijk gênant: lenen bij bevriende buitenlandse collega’s. Iets dat Defensie in een officiële reactie op zijn beurt ontkent.


Wo 28 Sep 2016, 10:04
Meld dit bericht

These users thanked the author berkelo for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 5 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.