Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 23 Okt 2018, 02:59Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 25 jaar Korps Commando Troepen (KCT) 

Het spijt ons,

U heeft geen toegang tot de andere reactie.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2951
Has thanked: 1078 times
Been thanked: 2023 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht 25 jaar Korps Commando Troepen (KCT)


ournaalfilm over de officiële viering van het 25-jarig bestaan van het KCT en beelden van de reünie van de oud-commando's met aansluitend het defilé.

De film begint met beelden van de herdenkingsplechtigheid bij het commando landingsmonument in Vlissingen op 22 maart 1967. Onder de aanwezigen zijn ook nabestaanden van gevallen commando's. De Nederlandse vlag wordt halfstok gehesen. De namen van de gevallenen worden voorgelezen. Daarna kransleggingen. Vervolgens een toespraak door korps-commandant luitenant kolonel J.C. van Woerden. Hij vertelt over de geschiedenis van het Korps en deelname aan o.a. bevrijding van Walcheren tijdens WOII. Vervolgens beelden van de Engelbrecht van Nassau Kazerne in Roosendaal, sinds 1950 thuisbasis van het Korps Commando Troepen.

Aankomst van de 2000 reünisten op de kazerne. De reünie werd gehouden op 31 maart 1967. Diverse opnames van de activiteiten op het terrein. Bijeenkomst in grote tent. De reünisten dragen hun groene baretten. De korps-commandant, J.C. van Woerden, spreekt hen toe. Er wordt afgesloten met een driewerf hoera.

Na de korps-commandant spreekt de eerste commandant van de in 1942 in Engeland opgerichte Nederlandse commandotroep oud-kapitein Mulders. Dan een toespraak van kolonel Linzel. Hij roept de oud-commando's van de [onverstaanbaar] troep naar voren. Onder groot applaus komen de heren naar voren. Ze begroeten elkaar hartelijk. Linzel vraagt hen de oudste van hen, de 71-jarige H. Offermans, op de schouders te nemen, hetgeen gedaan wordt. De zaal begint 'He's a jolly good fellow' te zingen.

Daarna weer een toespraak, nu door luitenant-kolonel Gualtherie van Weezel. Hij neemt zijn toehoorders mee terug naar de zomer van 1945. Na hem spreekt luitenant-kolonel De Koning, namens het regiment speciale troepen. Hij spreekt o.a. over het korps Insulinde.

De volgende spreker was de legerpredikant dominee van der Hout. Hij verwijst naar 'de mannen van het eerste uur' die 'wij nu in ons midden hebben'. De laatste spreker is aalmoezenier Louis van de Vrande.

Inspecteur der Infanterie brigade-generaal [Wolterbeek] feliciteerde de reünisten in zijn toespraak. De generaal benoemt sergeant-majoor Boots tot infanterist van verdienste en reikt hem de penning en oorkonde uit.

Dan beelden van een demonstratie parachutespringen boven een weiland naast de kazerne. Vervolgens het defilé op de Markt van Roosendaal, afgenomen door de bevelhebber van de landstrijdkrachten luitenant-generaal Van der Veen. De Vaandelcompagnie gaat voorop. Daarachter defileren de reünisten in volgorde van onderdeel en jaar. Op het podium ook de burgemeester van Roosendaal en de korpscommandant. Beelden van het defilé worden afgewisseld met beelden van de parachutespringers. Luitenant-kolonel Gualtherie van Weezel defileert op een wit paard. Ook enkele beelden van het publiek. In de parade rijdt ook een tot tank omgebouwde [Fiat 500] mee (kenteken FA-98-89).


Za 25 Mrt 2017, 19:36
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.