Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Wo 17 Okt 2018, 22:28Reageren op dit onderwerp  [ 4 berichten ] 
 Het bericht moet door 

Het spijt ons,

De overige 3 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2935
Has thanked: 1073 times
Been thanked: 2018 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Het bericht moet door


Instructiefilm over de verbindingsdienst die tevens een herinnering biedt aan de Slag om Arnhem van 17 en 18 september 1944. De film is opgebouwd uit archiefmateriaal en nagespeelde scènes. Het doel is om het belang van een goed functionerende verbindingsdienst en verbindingsapparatuur te onderstrepen. De verovering van de brug bij Arnhem ging fout doordat het verrassingeffect met luchtlandingen, verspreid over twee dagen, na de eerste landing teniet ging. Ook reageerden de Duitsers veel feller en sneller dan gedacht. Maar, en dat is het onderwerp van deze film, de slechte verbindingen (voor het terrein ongeschikte verbindingsapparatuur) droegen bij aan het mislukken van operatie Market Garden. Anno 1981 wordt middels een oefening herhaald hoe het in 1944 ging. De film begint met een inleiding op operatie Market Garden, o.a. met beelden van het monument aan de rand van de Ginkelse heide om de luchtlanding van 17-18 september 1944 te herdenken. Ook worden grafische kaartjes ingezet om de geplande operatie inzichtelijk te maken.
Beelden van een weg met bomen in de omgeving van Arnhem. Het monument aan rand van de Ginkelse Heide met de tekst, "Luchtlanding 17-18 sept 1944". Vervolgens zicht op de John Frost brug bij Arnhem. Het monument op de rotonde aan de stadszijde aan de voet van de brug met de datum "17 sept 1944". Archiefbeelden van de werkelijke operatie met vliegtuigen op weg naar Nederland. Zicht vanuit de cockpit van een Horsa glider gesleept door een Short Stirling bommenwerper. Het springen van tientallen parachutisten. Landen van glijders. Manschappen en materieel wordt uit de gliders gehaald. Animaties van landkaarten met troepenbeweingen erop. Oprukken van Britse para's en close-up van een radioman met koptelefoon. Britse troepen tussen bebouwing gevolgd door gevechtsacties. Een monument met de tekst "Arnhem Oosterbeek War Cemetary". Zicht op rijen graven. Embleem van de Verbindingstroepen. Een ééntonner gevolgd door een soldaat passeren een bord met de tekst: "hotel café restaurant Hoog Soeren". Verbindingsdienst legt een verbindingscentrum aan voor de legerkorps commandopost. Een colonne komt aanrijden langs heide en ieder voertuig krijgt een plaats toegewezen. Manschappen werken aan opstelling van straalzender verbindingen. Hotel cafe Hoog Soeren met marechaussee controle bij de ingang. Beelden van de commandopost waar er een bericht binnenkomt. Overleg en vervolgens versturen van berichten via telefoon en telex. Er volgt een over en weer van versturen van berichten met centralisten druk aan het werk, ratelende telexen, het interieur van een schakelwagen. Er volgen beelden van een luchtlandingsoefening met een para-eenheid (de 'Rode Duivels') op de Ginkelse Heide. Het publiek kijkt toe en rent op para's af na landing. Britse para's marcheren van de heide af onder applaus en met mede marcherende kinderen.

Deelnemende eenheden:
staf 1e legerkorps
staf 101 verbindingsgroep
122 rayon verbindings compagnie
116 divisie verbingings compagnie
107 radio compagnie
12 bataljon garde jagers
101 marechaussee bataljon


Zo 17 Dec 2017, 19:45
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post (total 2): wil ijpelaarSnuf
  Rating: 28.57%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 4 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.