Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Wo 17 Okt 2018, 03:27Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Dood door eigen vuur 
Auteur Bericht
Reageer met citaat
Bericht Dood door eigen vuur
Afbeelding


Mortierramp Mali vastgelegd op beeld

Het dodelijke mortier-ongeval in Mali blijkt op beeld te zijn vastgelegd. Het is te zien op de omslag van een nieuw boek waarin commando’s de noodklok luiden over gebreken bij Defensie.


Op de cover van het boek Dood door eigen vuur. De persoonlijke verhalen van de Nederlandse commando’s en rode baretten bij het defensiedrama is de mortiergroep te zien, met op de grond Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen, een seconde voor de dodelijke ontploffing van hun ondeugdelijke mortier, in juli 2016.

Kevin Kuiper uit Groningen staat met zijn vingers tegen zijn oren. Hij overleefde de explosie, maar raakte psychisch zwaar beschadigd. Het beeld komt uit een video die een soldaat der eerste klasse maakte voor trainingsdoeleinden. Hij raakte zwaargewond.
Misstanden bij Defensie

Militair strafrechtadvocaat Michael Ruperti nam het initiatief voor het boek, waarin commando’s misstanden bij Defensie aan de kaak stellen. ,,Ik wilde per se dat dit boek er kwam”, zegt Ruperti, oud-kapitein bij de Koninklijke Landmacht, die zelf als officier diende in het voormalig Joegoslavië.

,,Omdat een vijftal commando’s zich bij mij meldde, na dodelijke ongelukken door gebreken bij Defensie. Met een kristalheldere boodschap: genoeg is genoeg! Want door jarenlange bezuinigingen functioneren hele krijgsmachtonderdelen niet meer. En als special forces, militairen van het Korps Commandotroepen, de noodklok luiden, nou, dan is er echt iets mis.”

In het boek, geschreven door voormalig oorlogsverslaggever Charles Sanders met medewerking van Ruperti, is een heel hoofdstuk gewijd aan Kevin Kuiper, die het mortierdrama overleefde. Betrokkenen en nabestaanden hebben ingestemd met de inhoud van het boek.

De omslagfoto kreeg Ruperti van de nabestaanden, die toestemming gaven voor publicatie van het beeld. Volgens de advocaat zijn veel nabestaanden erg boos op Defensie, vanwege de vele vermijdbare fouten. De nabestaanden van de Mali-ramp spreken momenteel nog met Defensie over een schadevergoeding.
Scorpion-eenheid

Dood door eigen vuur gaat grotendeels over wat er misging bij het mortierongeval tijdens de missie in Mali. Daar waren de gesneuvelde Groningse militairen van de luchtmobiele brigade in Assen met acht man toegevoegd aan de Scorpion-eenheid van mariniers en commando’s, die er inlichtingen over jihadi’s moesten inwinnen.

Het behandelt tevens een ander dodelijk Defensie-ongeluk op 22 maart 2016, waarbij sergeant der eerste klasse Sander Klap (35) omkwam. Dat gebeurde tijdens een schiettraining in het zogenoemde Defensie-‘shootinghouse’ in Ossendrecht, dat volstrekt ondeugdelijk bleek te zijn.

Voor het boek werden gesprekken gevoerd met tientallen nabestaanden, commando’s, mariniers en rode baretten. De commando’s noemden het schiethuis in Ossendrecht The pit of death. ,,Vanwege bezuinigingen waren er geen veilige betonnen wanden, maar goedkope linnen doeken. Geen ondoordringbaar kevlar, maar zacht bordkarton. Dat het een keer mis zou gaan, werd intern al veel langer gevreesd en voorspeld. Sinds jaar en dag vroegen, nee, sméékten de commando’s om een deugdelijke schietbaan.”
Direct gevaar

Volgens Ruperti zijn soldaten en hun naasten er terdege van bewust dat hun leven direct gevaar kan lopen tijdens het uitoefenen van hun beroep. ,,Maar als de dood van een militair wordt veroorzaakt door ‘eigen vuur’ en dat had voorkomen kunnen worden, dan is dat onaanvaardbaar en onverteerbaar. Als ernstige nalatigheid de oorzaak is van de dood van een militair, een mens geliefd door zijn familie en vrienden, dan moet dit aan de kaak worden gesteld.”

De schrijvers noemen het boek een optelsom van politieke en bestuurlijke blunders van Defensie. Dood door eigen vuur verschijnt volgende week.

dvhn.nl


Di 13 Feb 2018, 10:06
Meld dit bericht
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.