Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 23 Sep 2018, 06:34Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Commando's: Kroon, blijf uit de media, je vertegenwoordigt.. 

Het spijt ons,

U heeft geen toegang tot de andere reactie.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2876
Has thanked: 1046 times
Been thanked: 1981 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Commando's: Kroon, blijf uit de media, je vertegenwoordigt..
Commando's: Kroon, blijf uit de media, je vertegenwoordigt ons niet

Een aantal commando's wil dat militair Marco Kroon niet langer in de media vertelt over zijn tijd in Afghanistan, omdat de publicaties over staatsgeheime operaties de veiligheid van andere commando's in gevaar brengt. Het is niet bekend om hoeveel commando's het gaat en wie het zijn.

In een persbericht, dat op verzoek van advocaat Michael Ruperti van de commando's integraal hieronder te lezen is, zeggen de commando's dat ze respect hebben voor majoor Kroon, maar dat ze niet blij zijn met zijn keuze om de media op te zoeken. Ze stellen dat het de taak van het Openbaar Ministerie is om de beweringen van Kroon te onderzoeken.

Afghaan doodgeschoten
Kroon zei begin dit jaar dat hij in 2007 een "vijand" heeft doodgeschoten. De man zou hem eerder ontvoerd en gemarteld hebben. Toen Kroon hem later tegenkwam, zou er geen gelegenheid zijn geweest om zijn belager gevangen te nemen. "Hij greep naar zijn wapen. Het was op dat moment 'hij of ik'. De man liet mij geen keuze", zei Kroon begin deze maand.

Kroon wilde er verder niets over kwijt. "Vanwege de geheime aard kan ik niet in detail treden over deze operatie en over het geweldsincident", zei hij.

Er loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar het incident.

Nieuwsuur
Gisteren besloot het tv-programma Nieuwsuur om een verhaal over Marco Kroon niet uit te zenden, op uitdrukkelijk verzoek van het ministerie van Defensie. Enkele feiten en details zouden mensenlevens in gevaar brengen.

"Wij kunnen niet inschatten of dit inderdaad zo is, maar kunnen niet anders dan dit verzoek deels inwilligen", zegt hoofdredacteur Joost Oranje. "De verantwoordelijkheid voor mensenlevens gaat boven het journalistieke belang van openbaarheid. Nieuwsuur gaat verder met de research van dit verhaal en zal te zijner tijd alles publiceren wat verantwoord is."

Kabul
De Telegraaf schreef vanmorgen dat Kroon in 2007 aan een inlichtingenmissie in Kabul meedeed, die door de toenmalige premier en vicepremiers was goedgekeurd. De missie viel niet onder het mandaat van de internationale ISAF-troepenmacht, die daar toen actief was.

Vanuit een safehouse in Kabul ging Kroon alleen of met een collega in burgerkleding op pad, zeiden anonieme bronnen tegen de krant.

Standaard werd groot alarm als iemand langer dan een half uur wegbleef, zonder dat duidelijk was waar hij uithing. Dat is niet gebeurd in de tijd dat Kroon daar was.

Van een gijzeling of ontvoering van Kroon hebben de bronnen van de krant niets gemerkt. Ook hebben ze geen sporen van marteling gezien.

De integrale tekst van het persbericht van de commando's
De afgelopen weken is veel gespeculeerd en gepubliceerd naar aanleiding van de verklaringen van de majoor Kroon in de media.
Wij willen allereerst vooropstellen dat wij respect hebben voor de majoor Kroon. Echter staan wij niet achter zijn keuze om herhaaldelijk in de media informatie te geven omtrent zijn vermeende gedragingen tijdens een staatsgeheime operatie.

De majoor Kroon is commando, officier en ridder Militaire Willems Orde. Wij benadrukken echter dat deze hoedanigheden níet betekenen dat hij in zijn uitlatingen het Korps Commando Troepen (KCT), danwel individuele commando s vertegenwoordigt.

De minister van Defensie vertegenwoordigt uiteraard wel het KCT. Zij heeft van de beweerde gedragingen van de majoor Kroon alsnog de voorgeschreven melding gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het is aan het OM onderzoek te doen naar het waarheidsgehalte van de beweringen van de majoor Kroon.

Wij staan volledig achter het uitdrukkelijke verzoek van de minister van Defensie richting diverse media om zich te onthouden van (verdere) berichtgeving over staatsgeheime operaties. Helaas vinden alsnog publicaties plaats. Deze publicaties brengen concreet de veiligheid van betreffende commando's in gevaar. Zoals de minister van Defensie aangeeft is het openbaar maken van staatsgeheimen strafbaar. Dit geldt evenzeer voor het openbaar maken van al dan niet vermeende gedragingen gepleegd tijdens staatsgeheime operaties.

Wij hebben uiteraard respect voor de functie van de media binnen de democratische rechtsstaat. Wij roepen de media echter op om onvoorwaardelijk te voldoen aan het verzoek van de minister van Defensie. Tevens roepen wij de majoor Kroon op zich niet meer verder in de media uit te laten over zijn vermeende gedragingen.

Diverse collega's herkennen zich niet in deze uitlatingen en de door hem geschetste wijze van optreden. Echter, nogmaals zij benadrukt dat het OM zich hierover zal moeten uitlaten. Wij gaan ervan uit dat de majoor Kroon zich vooraf geen rekenschap heeft gegeven van de effecten van zijn uitlatingen. Wij rekenen er op uit dat hij dit vanaf heden wel doet om te voorkomen dat de levens van zijn collega s (verder) in gevaar worden gebracht.

Wij, inclusief onze advocaat, zullen ons vanaf nu onthouden van elk commentaar op deze kwestie. Het ministerie van Defensie en de advocaat van majoor Kroon zijn vooraf op de hoogte gebracht van dit persbericht.

nos.nl


Za 24 Feb 2018, 19:45
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.