Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 23 Sep 2018, 14:56Reageren op dit onderwerp  [ 7 berichten ] 
 Leegloop bij Korps Mariniers: militairen zien verhuizing.... 

Het spijt ons,

De overige 6 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2876
Has thanked: 1046 times
Been thanked: 1981 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Leegloop bij Korps Mariniers: militairen zien verhuizing....
Leegloop bij Korps Mariniers: militairen zien verhuizing van Doorn naar Vlissingen niet zitten

Vertrek uit Doorn zou onnodig zijn
Het Korps Mariniers kampt met een ongekende leegloop doordat de kazerne tegen de zin van de militairen in 2022 gaat verhuizen van Doorn naar Vlissingen.
AfbeeldingAls dit zo doorgaat, is er straks geen korps meer om te verhuizen

Bert van de Wakker
Als de leegloop van het eerste kwartaal doorzet, dan is de elite-gevechtseenheid aan het eind van dit jaar 10 procent van zijn personeel kwijt.

'Dit tast de Nederlandse gevechtscapaciteit ernstig aan', zegt voorzitter Bert van de Wakker van de medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers. 'Als dit zo doorgaat, is er straks geen korps meer om te verhuizen.' Ook de militaire vakbond VBM heeft 'ernstige zorgen over het voortbestaan van het korps', aldus voorzitter Jean Debie.

De Koninklijke Marine erkent dat de organisatie te maken heeft 'met een verhoogde irreguliere uitstroom van mariniers'. Volgens de woordvoerder heeft dit 'nog geen invloed op de gevechtskracht of operaties'. Wel is een eenheid van de mariniers tijdelijk opgeheven 'vanuit het oogpunt: beter twee goed gevulde squadrons, dan drie deels gevulde'.

Uit cijfers die later deze week naar de Tweede Kamer worden gestuurd blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar al 73 mariniers, onderofficieren en officieren onvoorzien zijn vertrokken. Sinds 2010 vertrokken er gemiddeld 23 per kwartaal, dus het gaat nu om ongeveer drie keer zoveel. Als het vertrek doorzet, verliest het korps dit jaar bijna 300 militairen op een totaal van 3.000 mariniers in Nederland.


De pijn voor de mariniers zit vooral in de verhuizing vanuit het midden van het land naar Zeeland. Hun partners vrezen dat er voor hen geen werk is in Vlissingen en dat een koophuis daar nooit meer verkocht kan worden. Op de nieuwe kazerneplek komen bovendien te weinig schietbanen en mag er door geluidshinder te weinig geschoten en gevlogen worden, vrezen de mariniers. Daardoor moeten zij doordeweeks alsnog naar de andere kant van het land om te oefenen. Mariniers die al zes maanden per jaar van huis zijn omdat ze op uitzending of oefening zijn, zitten niet te wachten op nog meer overnachtingen elders.

De kazerne in Doorn moet volgens Defensie sluiten omdat die te klein is geworden. Maar volgens anonieme mariniers was uitbreiding op de huidige locatie ook mogelijk geweest. De burgemeester van Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs, heeft destijds aan Defensie gevraagd wat nodig was om de kazerne te behouden. 'Op die vraag is nooit antwoord gekomen.'

Je kunt je voorstellen dat de ruggegraat van ons korps langzaamaan verdwijnt

Bert van de Wakker
De Algemene Rekenkamer noemde het verhuisbesluit in 2012 al 'risicovol': 'Het besluit voor nieuwbouw is onder grote tijdsdruk tot stand gekomen, naar alternatieven is niet lang gezocht. Nieuwbouw vraagt een investering van 100 tot 200 miljoen euro. Of met deze keuze op lange termijn geld wordt bespaard, is onzeker', aldus de Rekenkamer.

Van de Wakker benadrukt dat vooral onderofficieren vertrekken en die zijn niet snel te vervangen. 'Het duurt 5 tot 10 jaar vanaf het moment dat iemand instroomt bij het korps voordat hij of zij onderofficier wordt. Je kunt je dus voorstellen dat de ruggegraat van ons korps langzaamaan verdwijnt.'

De gevolgen van de leegloop kunnen groot zijn. De elitetroepen van de marine vormen samen met het Korps Commandotroepen de special forces van Nederland. Zij opereren in crisisgebieden als Afghanistan en Mali. Zij zijn getraind voor de zwaarste gevechtsoperaties en worden soms achter vijandelijke linies gedropt. Ook leiden zij in andere landen gevechtsmilitairen op, die vervolgens zelf de vijand uitschakelen.

'De mariniers zijn bovendien samen met de Dienst Speciale Operaties de aangewezen eenheid om op te treden na een eventuele terreuraanslag in Nederland', zegt Jean Debie van VBM. 'Zo'n groep moet je behouden.'

Volkskrant.nl


Di 20 Mrt 2018, 08:42
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 7 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.