Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Za 20 Okt 2018, 17:40Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 De onbekenden van Loenen 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2942
Has thanked: 1077 times
Been thanked: 2019 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht De onbekenden van Loenen
Op het Nationaal Ereveld Loenen in Apeldoorn liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Daarvan zijn er nog altijd 103 die onbekend zijn gebleven. De stoffelijke resten van deze slachtoffers worden nu opgegraven in een laatste poging de ‘onbekenden van Loenen’ te identificeren.

De Bergings-en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) start 29 mei met de opgravingen op het Ereveld. Dit doet de BIDKL in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting. In een jaar tijd worden de 103 graven (ongeveer 10 per keer) geopend. Vervolgens brengt de BIDKL de stoffelijke resten voor onderzoek naar het laboratorium op de Du Moulinkazerne in Soesterberg. Van zowel de stoffelijke resten als van mogelijke nabestaanden wordt DNA afgenomen en opgeslagen in de DNA-databank voor Vermiste Personen. Met behulp van diverse archieven, zoals het archief van de Oorlogsgravenstichting, doet de BIDKL verder onderzoek. Het totale onderzoek kan enkele jaren gaan duren.

Laatste kans
Van de 103 onbekenden zijn wel gegevens bekend. Maar deze informatie heeft geen identificaties opgeleverd. Met de moderne technieken zoals DNA-onderzoek is dat nu misschien wel mogelijk. Maar het is tegelijk ook de laatste kans omdat de groep directe nabestaanden (kinderen, broers en zussen) steeds kleiner wordt. Het is dus van groot belang dat mogelijke nabestaanden zich melden bij de BIDKL of de Oorlogsgravenstichting.

Oproep aan mogelijke nabestaanden
Bent u een mogelijke nabestaande? Dan kunt u zich melden door een e-mail te sturen naar bidkl@mindef.nl of info@ogs.nl. Gebruik als onderwerp in uw mail ‘Mogelijke nabestaande onbekenden van Loenen’. Specialisten van de BIDKL kijken of u voor DNA-afname in aanmerking komt. De BIDKL houdt u op de hoogte van het eventuele verdere verloop van het onderzoek.

Hoe werkt DNA-afname en DNA-match?
De BIDKL neemt van de stoffelijke resten monsters af in de vorm van een stukje dijbeen en een gebitselement. Van de mogelijke nabestaanden waarvan het DNA nog niet in de DNA-databank voor Vermiste Personen is opgeslagen, neemt de BIDKL een wangslijmvliesmonster af.

Het Nederlands Forensisch Instituut stelt de DNA-profielen op. Deze worden in de DNA-databank voor Vermiste Personen opgenomen. Hopelijk is er daarna een match te maken tussen de nabestaanden en de ‘onbekenden van Loenen’.

Het NFI beheert de DNA-databank voor het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Landelijke Eenheid van de Politie. En het NFI beheert ook het celmateriaal waaruit de DNA-profielen worden gegenereerd.

Nationaal Ereveld Loenen
De 103 onbekende Nederlanders die op het Nationale Ereveld Loenen liggen begraven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen en anoniem begraven op onder meer de Waalsdorpervlakte, de omgeving van Kamp Amersfoort en in Duitsland. Na de oorlog zijn ze herbegraven op het Ereveld. De Oorlogsgravenstichting beheert het Nationaal Ereveld Loenen.

defensie.nl


Di 29 Mei 2018, 19:29
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.