Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Za 22 Sep 2018, 13:13Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Apache-piloot Roy de Ruiter wordt ridder Willems-Orde 

Het spijt ons,

U heeft geen toegang tot de andere reactie.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2876
Has thanked: 1045 times
Been thanked: 1980 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Apache-piloot Roy de Ruiter wordt ridder Willems-Orde
Afbeelding
@defensie

Nederland heeft een nieuwe held. De 36-jarige voormalig Apache-piloot Roy de Ruiter zal op 31 augustus door koning Willem-Alexander tot ridder in de militaire Willems-Orde worden geslagen. Hij is de derde ridder sinds de Korea-oorlog in de jaren vijftig. Alledrie waren deze militairen uitgezonden naar Afghanistan.

Militairen kunnen de hoogste Willems-Orde krijgen voor het tonen van ‘moed, beleid en trouw’. De Ruiter wordt beloond voor verschillende heldhaftige acties in de Afghaanse provincie Uruzgan. Welke dat precies zijn wil de Rijksvoorlichtingsdienst geheimhouden, zodat de koning dat traditiegetrouw kan bekendmaken voordat hij De Ruiter tot ridder slaat. De Ruiter mag van het ministerie tegenover journalisten niet speculeren over waarom hij deze onderscheiding krijgt. „We kijken bijvoorbeeld of hij keuzes heeft gemaakt die anderen niet hadden durven maken”, is de enige toelichting die minister Ank Bijleveld van Defensie geeft.


Internationaal gezien zijn zulke hoge onderscheidingen voor Apache-piloten hoogst zeldzaam. Veel vaker worden militairen ‘op de grond’ onderscheiden. De helikopters vliegen op een paar honderd meter hoogte en worden bijvoorbeeld ingezet om doelen te raken, een konvooi te beschermen of grondtroepen te ontzetten. Ze zijn een handig hulpmiddel als de hoger vliegende F16’s niks meer kunnen betekenen omdat vriend en vijand elkaar te dicht zijn genaderd. „Op het moment dat wij aankomen kunnen we in heel veel gevallen door onze aanwezigheid het verschil maken”, zegt De Ruiter. „Uit respect voor onze mannen op de grond lopen wij daar niet mee te koop”, haast hij zich daarna te zeggen.

De Ruiter is onmiskenbaar een bescheiden held, hij zegt dat hij zelfs „hevig twijfelde” of hij de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding zou accepteren. Liefst had hij dat in een „afgesloten ruimte” gedaan, zonder aandacht van de media. „Ik hou helemaal niet van dit”, zegt hij gebarend naar de journalisten tegenover hem bij een persconferentie van het ministerie van Defensie. Op zijn verzoek zijn er geen camera’s aanwezig.

Het is geen valse bescheidenheid. De Ruiter trouwde zonder dat er familie aanwezig was, om maar niet in het middelpunt te hoeven staan. En met een smoes probeerde hij te vermijden dat zijn ouders aanwezig waren bij de diploma-uitreiking op de Havo.

De Ruiter verzet zich hevig tegen het predikaat ‘held’. „Dapper voor mij waren de mannen en vrouwen op de grond. De jongens en meiden in de veldhospitaals, die afgrijselijke dingen zagen.” Minister Ank Bijleveld kan die bescheidenheid wel waarderen. „Een prototype van typisch Nederlands heldendom”, zegt ze. „Wij zijn een samenleving van ‘doe maar gewoon’.”

Vuurwerk
De jonge De Ruiter wilde piloot worden „zoals zoveel jongetjes”. Hij solliciteert op zijn zestiende als vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht en is op zijn twintigste klaargestoomd als Apache-vlieger. In 2004 wordt hij voor het eerst uitgezonden. Hij is erbij als Nederlandse Apache-helikopters voor het eerst onder vuur worden genomen tijdens een nachtelijke verkenningsmissie. „Dan zie je wel vuurwerk voorbij komen”, zegt De Ruiter. „Maar dat was niks bijzonders hoor.” Volgens De Ruiter kwam dat daarna vaker voor.

Vanaf 2006 mag hij leidinggeven aan andere helikopterpiloten. Een jaar later wordt hij plaatsvervangend vluchtcommandant van een team van twaalf vliegers. Voor zijn laatste missie in 2009 klimt hij op tot commandant. Daarna vertrekt hij naar de VS om nieuwe Apache-vliegers op te leiden. Na een vakantie in Oman vertrekt hij in 2013 bij Defensie om als instructeur-vlieger bij de Omaanse politie te werken.

De gevechtshelikopters waar De Ruiter mee werkte, zijn volgestouwd met raketten en een kanon dat zeshonderd kogels per minuut kan afvuren op doelen tot kilometers verder. De Ruiter ontwijkt echter het thema geweld. Liever memoreert hij een reddingsmissie waar duizenden Afghanen werden geëvacueerd toen een gebied was overstroomd met bergwater en hij vanuit de lucht transporthelikopters aanstuurde.

Afgelopen maanden is de in 2009 geridderde Marco Kroon hevig bekritiseerd, nadat hij in de media had verteld over een ontvoering. Aan zijn verhaal wordt getwijfeld. Een nieuw boegbeeld komt dus niet ongelegen voor Defensie. Maar De Ruiter lijkt er – behalve officieuze verplichtingen zoals Prinsjesdag – weinig voor te voelen die rol op zich te nemen. „Dit is een erkenning voor daden uit het verleden”, zegt hij. „Zo is het mij uitgelegd.” Hij laat doorschemeren dat een paar dagen mediacircus in Nederland voor hem al een gedoe is. „Als ik straks in het vliegtuig stap, gaat de prioriteit weer naar mijn gezin.”

Lees meer over Kroon: Wat doet zo’n militair in z’n eentje in gevaarlijk gebied?
In de wet die over deze Willems-Orde gaat, staat niet dat je een boegbeeld moet zijn, legt kanselier bij de Nederlandse Orden Henk Morsink uit. De Ruiter zal worden uitgenodigd om allerlei militaire bijeenkomsten bij te wonen, en bijvoorbeeld de Dodenherdenking. „We hebben natuurlijk wel bepaalde verwachtingen en hoop, maar het is aan hem”.

VERANDERD SINDS KROON?
De Willems-Orde is hoogste militaire onderscheiding en stamt uit 1815. De afgelopen decennia is de prijs uitgereikt aan Marco Kroon (in 2009) aan majoor Gijs Tuinman van het Korps Commandotroepen (in 2014) en aan het volledige Korps Commandotroepen (in 2016).

In februari bleek dat Kroon wordt vervolgd voor een geweldsincident in Afghanistan uit 2007. Tot verassing van velen stond hij de pers te woord met een heldhaftig verhaal over een dagenlange ontvoering. Toen hij de leider van zijn ontvoerders tegenkwam, schoot hij zijn hele magazijn op hem leeg, vertelde hij aan het Algemeen Dagblad. Vervolgens werd hevig getwijfeld aan het verhaal over de ontvoering, niet in de laatste plaats door voormalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of hij iets strafbaars heeft gedaan.

Ondanks de ontwikkelingen rond Kroon, is De Ruiter niet op de man af gevraagd naar een verborgen verleden. „Ik neem aan dat ze daar andere methoden voor hebben”, zegt hij. Dat blijkt niet zo te zijn. In de twee jaar dat onderzoek werd gedaan naar De Ruiter, zijn alleen de heldendaden onderzocht waarvoor hij is voorgedragen door de land- en luchtmacht. „Als je niet wordt voorgedragen voor jaar x, dan wordt jaar x ook niet onderzocht”, zegt kanselier Henk Morsink, een van de onderzoekers van De Ruiter. „Wij hebben niet gekeken of hij te hard heeft gereden of ergens heeft gevlogen waar hij niet mocht vliegen”, zegt Morsink. Zo’n breder onderzoek wordt niet voorgeschreven in de wet over de Willems-Orde. „Wij mogen niet eens nagaan of er een strafblad is of niet”.

Oud-minister Van Middelkoop had zich in gesprek met de Telegraaf hardop afgevraagd of Kroon met de onderscheiding wel een plezier was gedaan. „Opeens ben je boegbeeld. Dat trekt vuur.” Op dat vlak is er wel wat veranderd, zegt minister van Defensie Ank Bijleveld. Er is beter nagedacht over of De Ruiter alle aandacht aan zou kunnen. „Er is nu ook nagedacht over de persoon zelf”, zegt ze.

nrc.nl

nog meer op https://www.ad.nl/binnenland/oorlogshel ... ~a1bc3079/


Ma 18 Jun 2018, 17:30
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.