Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Do 18 Okt 2018, 09:09Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Een monument voor Engelandvaarders 

Het spijt ons,

U heeft geen toegang tot de andere reactie.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2936
Has thanked: 1074 times
Been thanked: 2018 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Een monument voor Engelandvaarders
Afbeelding

In 1941, midden in de Tweede Wereldoorlog, probeerden vele meest jonge mannen vanaf de kust van Nederland om met een klein vaartuig of een kano naar Engeland te ontsnappen. In Katwijk gaat het tot nog toe om circa een veertigtal personen die een poging gewaagd hebben. De enige acht jonge mannen, die met succes per kano in Engeland zijn aangekomen, hadden Katwijk als vertrekplaats. Het Zeehostunneltje, wat tegenwoordig verscholen ligt onder het Katwijkse duin direct aan de Boulevard, nam daarbij een belangrijke plaats in. Voor vele studenten was dit de plek in 1941 waar de ‘overtocht’ begon. Als men het haalde meldde men zich bij de geallieerde krijgsmacht. Als men het niet haalde, door verdrinking of door verraad, kwam men terecht in het ‘Oranjehotel’, Kamp Amersfoort of Kamp Vught. Ofwel je overleefde de oorlog (met vaak trauma’s tot gevolg) of je werd gefusilleerd.

Initiatiefnemer en opdrachtgever voor een monument ofwel een Land Mark ter herinnering aan deze Engelandvaarders is de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk.
Zij zijn allen op de een of andere manier betrokken bij de geschiedenis van Engelandvaarders.

Op 20 april 2011 is de Stichting opgericht. De Stichting wil de personen die een poging hebben gewaagd naar Engeland te ontsnappen blijvend gedenken met een monument (kunstwerk) op de Boulevard. Gekozen is voor een plek in de nieuwe kustversterking ter hoogte van het Zeehostunneltje. Naast het kunstwerk wordt op de Boulevard een interactieve informatiezuil met led-schermen geplaatst. Deze biedt achtergrondinformatie over de ontsnappingsverhalen en het Zeehostunneltje.

De doelstelling van de Stichting is om alle kennis over Engelandvaarders, die vanuit Katwijk een poging hebben ondernomen naar Engeland over te steken, onder de aandacht te brengen van een breed publiek: lokaal, regionaal, nationaal en ook internationaal. Ook Katwijkers en Katwijkse vissersschepen betrokken bij Engelandvaart maakt hier deel vanuit.

Monument
Belangrijk uitganspunt in de opdracht is dat het beeld een brede doelgroep aanspreekt. Voor de oudere generatie die nog een directe connectie met de Tweede Wereldoorlog heeft. Maar ook voor jongeren voor wie het beeld een ‘Land Mark’ wordt dat hen ook daadwerkelijk aanspreekt. Daarnaast is het beeld een symbool en gedenkteken voor alle Engelandvaarders die vanuit Katwijk een poging waagden; zowel voor diegenen die succesvol waren maar ook voor diegenen die het niet gelukt is Engeland te bereiken.

Een deel van hen maakte bij hun ontsnapping om op het strand te komen gebruik van een tunneltje, in de volksmond ‘het Zeehostunneltje’ genoemd. Dit tunneltje behoorde bij het Rotterdams Zeehospitium en werd gebruikt om kinderen met tuberculose veilig onder de Boulevard door naar het strand te brengen. Dit om besmettingsgevaar te voorkomen. Tenslotte wordt het beeld onderdeel van een beeldenroute langs de Boulevard.

Engelandvaarderskatwijk.nl


Za 10 Jun 2017, 09:39
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.