Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 16 Okt 2018, 19:33Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Marinekantine dicht vanwege muizen, fijnstof en ijzerwater 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 2934
Has thanked: 1070 times
Been thanked: 2018 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Marinekantine dicht vanwege muizen, fijnstof en ijzerwater
De kantine en eetzaal van de marine in Den Helder zijn per direct gesloten vanwege hygiëneproblemen. Na controle van het Meeuwennest, waar doordeweeks honderden medewerkers eten, bleek dat de voedselveiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er al langer problemen met het oude gebouw op de Nieuwe Haven met de naam Meeuwennest. Het gaat om meldingen over ongedierte, de luchtbehandeling en roestvorming in het drinkwater. Personeel heeft daar meermalen zorgen over geuit. Dat leidde tot controles en tussentijdse maatregelen. Maar na een controle eind deze week, waarbij ook een lek in de riolering werd vastgesteld, is besloten het gebouw dicht te houden tot de problemen zijn opgelost. Het marinepersoneel moet tot die tijd voor maaltijden uitwijken naar drie andere locaties.

Defensiebond ODB trok gisteren aan de bel over de situatie in het Meeuwennest. Onder de kop 'De meeuwen lusten er geen brood van' kaartte de vakorganisatie de problemen aan op haar website. Ze zei 'ontzet' kennis te hebben genomen van het feit dat in de kantine dagelijks muizenkeutels en -urine worden opgeruimd. 'Elke dag wordt het voedsel aangevreten'.

Al eerder gesloten
Ook de luchtbehandeling is volgens haar aan de vervanging toe. 'Terwijl je een bakkie koffie wilt pakken, wordt je gratis en voor niets getrakteerd op een dosis fijnstof'.

De Arbodienst van de marine sloot het Meeuwennest in december vorig jaar ook al, blijkt uit een artikel van het Noord-Hollands Dagblad. Dit nadat er fijnstof uit het ventilatiesysteem was gekomen. 'Daar was aan gewerkt maar toen het systeem werd aangezet, begon het volgens marinebronnen stof te blazen in plaats van lucht af te zuigen. Er zouden naar verluidt klachten zijn over hoofdpijn en bloedneuzen.' De sluiting van de kantine en reiniging van het ventilatiesysteem zou een dag hebben geduurd.

Naast een haperend luchtventilatiesysteem is ook de concentratie ijzer in het drinkwater in het bedrijfsrestaurant te hoog, zegt de vakbond. ,,De hoeveelheid is 50 procent boven het toegestane maximum gekomen.

Brandbrief
Het voltallige personeel kaartte de hygiëneproblemen volgens de ODB tevergeefs aan in een brandbrief aan de medezeggenschapscommissie waaronder ze vallen. 'U raadt het al … die hebben het in de vuilnispul laten belanden.'

Het personeel heeft volgens haar veel in het werk gesteld om de voedselveiligheid en vooral die van de klanten op de eerste plaats te stellen. 'Maar het gebouw is al meer dan 20 jaar toe aan een grondige renovatie; of beter gezegd …. complete nieuwbouw!'

Toen de vakorganisatie dacht alles gehoord en besproken te hebben, werd volgens haar nóg een ‘klein probleempje’ onder de aandacht gebracht: de drinkwaterkwaliteit. 'Het blijkt dat de hoeveelheid ijzer in het water 50 procent boven het toegestane maximum is gekomen. De hogere legerleiding weet van alle problemen, maar doet alsof alles normaal is en speelt het balletje terug naar het personeel.'

Voor het marinepersoneel is de maat vol. Zij eist handhaving van de HACCP-regelgeving (Hazard Analysis and Critical Control Points, een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen) en wordt daarin gesteund door de vakorganisatie. Die drong er gisteren bij de werkgever op aan om het Meeuwennest per direct te sluiten. 'Iedere dag dat het cafetaria nog open is, is een dag teveel', schrijft ODB-voorzitter Erik Jurriëns op de website van de vakorganisatie.

Iedere dag dat de cafetaria nog open is, is een dag te veel

Erik Jurriëns, ODB-voorzitter
De kantine openhouden, leverde volgens hem een veiligheidsrisico op voor zowel het personeel als de klanten, elke dag zo'n 300 tot 600.

ad.nl


Zo 01 Apr 2018, 10:33
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.